S-a semnat contractul pentru realizarea punctului muzeal de la Parța

S-a semnat contractul pentru realizarea punctului muzeal de la Parța

- in Administratie, Locale, Stiri
0

S-a semnat contractul pentru realizarea punctului muzeal de la Parța, unde va fi relocat sanctuarul neolitc descoperit în zonă, unic în zonă, unic în România și printre puținele de o asemenea valoare din Europa. Finanțarea este asigurată prin programul transfrontalier România-Serbia și are o valoare de aproape 670.000 de euro.

Am semnat astăzi un contract de finanțare împreună cu Muzeul Național al Banatului pe un proiect de cooperare transfrontalieră România – Serbia, un proiect în care vom pune în valoare sanctuarul neolitic de la Parța, unde a fost descoperit și unde avem un sit arheologic foarte important. Vom crea un punct muzeal, un punct de atracție pentru turiști. Sper ca în următoarea perioadă Muzeul Național al Banatului, care are responsabilitatea implementării proiectului să se încadreze în termenul de 24 de luni, astfel că în aproximativ doi ani să avem acest punct de atracție deschis pentru turiști“, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Muzeul Național al Banatului va beneficia de peste 400.000 de euro pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lui. În perioada următoarea vor fi scoase la licitație.

Este ceva nou. Acest sit neolitic este foarte important, nu numai pentru muzeu, ci și pentru întraga țară. Este ceva deosebit care merita un punct muzeal separat și promovarea lui la adevărata valoare. Săpăturile sistematice care au făcut să valorifice acest sit au fost în 1931. (…). Acest sanctuar a fost descoperit în 1980 de Gheorghe Lazarovici, renumit arheolog, care ne va ajuta legat de acest proiect pentru că vrem să dăm o replică de unu la unu, și, binențeles să continuăm săpăturile la Parța“, a spus directorul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.