Roxana Iliescu, candidat Pro Romania la functia de consilier local al municipiului Timisoara: “Finalizarea Planului Urbanistic General, o obligatie” (P)

Roxana Iliescu, candidat Pro Romania la functia de consilier local al municipiului Timisoara: “Finalizarea Planului Urbanistic General, o obligatie” (P)

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0

Teritoriul administrativ al Timișoarei este alcătuit din teritoriul intravilan și cel extravilan. Elementele de administrare al intravilanului sunt menționate în planul de urbanism general (PUG) și regulamentul local de urbanism ( RLU).

Astăzi după mai bine de 10 ani, la Primăria Timișoara încă se lucrează la PUG, iar rezultatul este o dezvoltare haotică al intravilanului cetății. Tot ce s-a făcut s-a bazat pe documentații care datează din 1998. Da, Timișoara funcționează astăzi pe principii urbanistice depășite, vechi de peste 20 de ani.

Una din consecințele neelaborării nici până în zi de astăzi a PUG-ului este inclusiv dezvoltarea inechitabilă a cartierelor. Când vorbim despre dezvoltarea unitară a acestora, trebuie să ne raportăm atât la valorificarea elementelor specifice fiecărui cartier, cât și la asigurarea infrastructurii municipale: locuri de parcare, spații verzi, parcuri pentru copii, tineri și vârstnici. Timișoara, oraș multicultural și multietnic, are nevoie stringentă de o viziune integrată, cu o atenție deosebită asupra elementelor specifice fiecărui cartier întrucât, de-a lungul timpului, locuitorii și-au pus amprente unice în mai toate cartierele cu tradiție : Fabric, Elisabetin, Iosefin, dar nu numai.

Timișoara are farmecul ei incontestabil care trebuie păstrat.

PUG-ul SI RLU-ul sunt instrumente dinamice de lucru, aflate la dispoziția administrației publice. Ele limitează, în special în zonele istorice regimul de înălțime al viitoarelor construcții, dar păstrează și arhitectura urbană a înaintașilor noștri.

Este de neînțeles ‘’nașterea greoaie al noului PUG al Timișoarei. Tocmai din cauza interpretărilor și nefunționalității vechilor reguli urbanistice, investitorii imobiliari s-au trezit, nu de puține ori, în situații ciudate, care au scos timișorenii în stradă. Unde este viziunea dezvoltării unitare a funcțiunilor necesare calității vieții.

Interese punctuale și obscure, au fost prioritare, în multe cazuri, în fața interesului public al comunității.

Se impune așadar finalizarea de urgență a noului PUG. În linii mari, soluțiile juridice sunt:

  • Primirea documentației contractate, cu toate avizele și acordurile necesare inclusiv de la ministerul de resord într-un termen scurt prestabilit de către Primărie;
  • În cazul în care societatea contractată în trecut nu este capabilă să-și execute astfel contractul şi sa predea lucrarea contractată Primăriei se impune cedarea documentaţiei realizate până la acest moment către o nouă entitate, capabilă să finalizeze în termen scurt lucrările;
  • În ultima instanţă trebuie luat în calcul inclusiv rezilierea de către Primărie în calitate de beneficiar a contractului încheiat şi încheierea unui nou contract cu o societate capabilă să livreze documentaţia PUG într-un termen rezonabil.

Atât pentru candidatul Pro România la funcția de primar al Municipiul Timișoara, Dr. Marius Craina ,cat și pentru echipa noastră de consilieri locali, realizarea planului urbanistic general și a regulamentului local de urbanism reperezintă o prioritate zero, în beneficiul timișorenilor.

Comandat de Partidul Pro România – Organizația Timiș. Publicat de SC BANATULMEUONLINE SRL. CMF: 21200010.