Roșii cu gust de roșii: cele mai delicioase soiuri din Banat, degustate la Timișoara Foto

Roșii cu gust de roșii: cele mai delicioase soiuri din Banat, degustate la Timișoara Foto

- in Actualitate, Agricultura, Locale, Stiri
0

Cele mai gustoase roșii din Banat au fost degustate marți, 31 iulie, la Timișoara. Este vorba de aproximativ 20 de hibrizi – încrucișări de soiuri de roșii cultivate în satele din vestul și nordul țării, realizate de specialiști de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, coordonați de profesorul universitar Radu Șumălan.

Șumălan a găsit cele mai reprezentative soiuri de roșii autentice, locale, câteva din zestrea de aur a Banatului, iar în urma unor testări, au rezultat roșii mai rezistente, dar gustoase și productive.

Avem deja cinci hibrizi care se găsesc în anul doi de testare în vederea omologării. Vorbim de soiuri noi de roșii hibrizi, obținute prin încrucișarea a două soiuri. Noi folosim doar populații locale și soiuri vechi românești, pe care le-am colectat începând cu anul 2012. Am început să colectăm aceste soiuri românești de la persoanele în vârstă din mediul rural din partea de vest și din partea de nord a țării, am creat o bază de gene, unde avem peste 300 de soiuri, după care, prin 2014, am început să facem hibrizările. După ce am făcut testările, am obținut niște hibrizi pe care i-am testat, am încercat să-i stabilizăm din punct de vedere genetic. Acum testăm gustul, pentru că una dintre caracteristicile pe care le urmărim la acești hibrizi, o caracteristică importantă este gustul lor. Iar gustul acestor roșii este extraordinar“, a explicat Șumălan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *