Romeo Ursu, director ADID Timiș: “Avem un grad destul de scăzut de colectare selectivă a deșeurilor”. Vor apărea etichete de neconformitate dacă nu colectăm corect deșeurile

Romeo Ursu, director ADID Timiș: “Avem un grad destul de scăzut de colectare selectivă a deșeurilor”. Vor apărea etichete de neconformitate dacă nu colectăm corect deșeurile

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
1

Timișorenii, dar și timișenii trebui să învețe să colecteze selectiv deșeurile. De acum înainte pe pubelele de deșeuri vor apărea etichete galbene și roșii. Etichetele galbene vor avertiza proprietar că nu a selectat bine deșeurile. Când vor apărea etichetele roșii, pubela va fi lăsată neridicată.

Astăzi, reprezentanții ADID Timiș, Consiliului Județean Timiș și a operatorului de salubrizare au organizat o acțiunea de monitorizare a conținutului recipientelor destinate deșeurilor reziduale și reciclabile. Astfel că, în pubela neagră s-au găsit deșeuri reciclabile, iar în pubela galbenă, deșeuri care ar fi trebuit depuse în pubela neagră. De asemenea, au fost lipite etichete galbene pe ambele pubele.

“Discutăm despre o campanie în care trebuie să aplicăm legea. Campania se numește <<Colectarea separată, obligație legală>>. Avem un grad destul de scăzut de colectare selectivă a deșeurilor. La nivelul județului, în urma monitorizărilor pe care le facem constatăm că în pubela neagră se găsește foarte mult deșeu reciclabil, care în mod normal trebuie să fie în pubela galbenă, ceea ce presupune clar o depozitare destul de mare. Ne dorim cu toții să procedăm așa cum trebuie, să colectăm corect deșeurile și într-un viitor destul de scurt să ne dăm seama că aceasta este direcția. Monitorizăm ceea ce se întâmplă în pubelă, verificăm ceea ce este înăuntru. Dacă echipajul de la societatea de salubrizare va găsi reciclabil, va lipi o etichetă galbenă unde sunt marcate toate cu liniuță exact ce nu este conform în acea pubelă. La pubela galbenă dacă constatăm că nu este colectată corect, la fel se lipește eticheta galbenă. Eticheta se lipește aproximativ o lună, iar apoi vedem ce se întâmplă, dacă cetățenii nu doresc să schimbe ceva în comportamentul lor, iar după perioada aceasta de etichetă galbenă vom începe să lipim etichete roșii, aceasta presupune să nu mai colectăm pubelele. Ele vor rămâne în fața caselor până când vor respecta colectarea selectivă a deșeurilor”, spune Romeo Ursu, directorul ADID Timiș.

Campania de informare și conștientizare ,,Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală,, se aplică la nivelul întregului județ și odată cu aplicarea etichetelor reprezentanții ADID Timiș speră ca cetățeni să înțeleagă necesitatea și obligativitatea legală de precolectare separată a deșeurilor, precum și pentru atingerea țintelor de reciclare și valorificare a deșeurilor asumate la nivel local și național.

În Timiș stăm ceva de bine, dar suntem departe de unde dorim cu adevărat să ajungem. Pentru anul 2020, ținta legală prin reciclare a deșeurilor colectate a fost 50%. Am reușit să atingem un grad de valorificare de aproximativ 18% în județul Timiș, dar lăsați-mă să cred că acest grad a fost calculat cu indulgență. Cât despre gradul de depozitare a deșeurilor municipale colectate a fost 92,42%, în condițiile în care în 2019 România se afla în top 3 din Europa în care am depozitat deșeurile în gropile de gunoi. Trebuie să știți că în 2035 trebuie să ajungem să depozităm sub 10% din deșeurile municipale. Pare greu de crezut că vom ajunge acolo.  Acum, sincer, nu este imposibil.  (…). Vreau să implementăm legislația în vigoare, la nivel european, legislația în vigoare în România în momentul de față. Avem nevoie în primul rând de cetățeni. Cetățenii să ne ajute, să se implice în ceea ce înseamnă selecția deșeurilor”, a spus Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

 

1 Comment

  1. analist gunoaie

    va rog intrebati cateva lucruri pentru clarificare:
    -duc gunoiul menajer(de la bucatarie) de la apartament intr-o punga sau ma duc cu galeata si o golesc un pubela ?
    – batistele de hartie pe care le folosesc cand sunt racit si sunt “pline” unde se arunca ?
    – excrementele de la caine se strang intr-o punga de polietilena; in care bidon se arunca ?
    si sunt inca multe situatii similare
    cred ca trebuie facuta o lista larga cu astfel de “situatii” pentru a clarifica si a nu fi la voia celui ce vine sa ridice bidonul

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *