„Gastronomie și identitate: Banatul din farfurie” este manifestarea culturală ce va avea loc miercuri, 28 februarie, de la ora 17.30, organizată de Comunitatea locală România 100 Timișoara, în parteneriat cu Direcția pentru Cultură a Județului Timiș. De asemenea va fi prezentat și vernisajul expoziției „De prin cuina bunicii”.
„Gândită pe diferite niveluri așezate în straturi, ca cele ale unei prăjituri bune și dulci, acțiunea noastră este, la o primă vedere, un eveniment de socializare și comensualitate”, susţine România 100 Timişoara. Primul strat, cel al discursului, va fi susținut de prof. univ. dr. Adriana Babeți și de prof. univ. dr. Smaranda Vultur în Sala StudioArt. “Vorbitorii ne vor lămuri cine suntem („suntem ceea ce mâncăm?”) și ce înseamnă cultura și practicile culinare într-un Banat mixat. Nu este vorba doar despre hrană, ci despre identități, despre cum ne reprezentăm pe noi și pe ceilalți în relație cu ceilalți (cine suntem acești noi –ceilalti?), despre armonii și dizarmonii, despre schimbări de-a lungul veacurilor în relațiile sociale bănățene”, explică România 100 Timişoara.