Risc de avalanșă în mai multe zone înalte

Risc de avalanșă în mai multe zone înalte

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri, Utile
0
avalansa

Turiștii sunt sfătuiți să nu pornească în drumeții montane, în această perioadă. Administrația Națională de Meteorologie anunță că este risc de producere a avalanșelor în Carpații Meridionali, dar probleme ar putea să apară și în Carpații Orientali.

Potrivit specialiștilor, avertizarea este valabilă până vineri seara. În aceste condiții, turiștilor li se recomandă să evite traseele periculoase aflate la mari înălțimi din Munții Făgăraș, Bucegi, Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu.

La supraîncărcări oricât de mici, dar izolat și spontan, se vor declanșa curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici sau medii datorită ruperii plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului proaspăt peste cel vechi cu zăpadă înghețată de pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde sunt acumulări importante de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai reduse, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici în zonele cu depozite de zăpadă spulberată de la altitudini mai mari. Sub 1500 m, stratul este de dimensiuni reduse, dar va continua să crească“, informează ANM.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *