Revoluția în sistemul de sănătate din România începe de la Timișoara

Revoluția în sistemul de sănătate din România începe de la Timișoara

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Colegiul Pacienților Timiș invită reprezentanții asociațiilor din sănătate, ai spitalelor și clinicilor private sau de stat, în data de 17 ianuarie, la ora 15.00, la Hotel Continental din Timișoara, unde va avea loc workshop-ul “Formularea și promovarea de alternative la politicile de sănătate publică” inițiate de Ministerul Sănătății și Casă Națională de Asigurări de Sănătate.

Carmen Sas, expert relație grup țintă, a explicat că, în cadrul unor evenimente anterioare ținute în orașele Timișoara, Cluj și București, au fost identificate multe probleme sistemice ce afectează cetățenii în accesarea serviciilor medicale publice, probleme la care au fost găsite și propunerile aferente de îmbunătățire a cadrului legistativ cu scopul rezolvării acestora.

Exemple: situația injustă a plafoanelor pentru analize de laborator care lasă un număr mare de pacienți fără analizele necesare, absența medicilor specialiști în contract cu casă de asigurări – fapt ce forțează pacienții să meargă în spitale sau să plătească din buzunar aceste servicii în privat, servicii și condiții de spitalizare precare datorate subfinanțării spitalelor.

Invităm pe toți cei care va doriți schimbarea –  membrii ai  asociațiilor civile, organizații de pacienți, angajați din sistemul medical, sindicaliști, politicieni, organizații și companii care lucrează pentru binele pacientului din România, să participați activ la acest eveniment unde puteți să completați lista de propuneri, dar și să votați cele mai importante trei schimbări în legislația sănătății pentru următorii ani. În 17 ianuarie vă chemăm să votați prioritățile în sănătate, pentru că politicienii și factorii de decizie să conștientizeze la ce au de lucrat în următoarea perioada  și ce este de schimbat în contractul cadru al C.N.A.S”, îndeamnă Carmen Sas, expert relație grup țintă.

Astfel, experții Colegiului Pacienților din proiect vor aduce la acest work-shop propunerile lor privind politicile publice din sănătate și, împreună cu participanții din sectoarele spitalizare, ambulatoriu și investigații paraclinice,  vor identifica cele mai adecvate propuneri urmând că prin reflecție și consultație să se voteze cele mai viabile dintre acestea, cele care pot conduce la o adevărată schimbare în sănătate și care vor face parte din modificările, pe care Colegiul Pacienților împreună cu acei dintre jucătorii din sănătate care se vor implică, le pot aduce în următorii doi ani în sănătatea din România.

Prin toate activitățile propuse și rezultatele urmărite, dorim să identificăm principalele probleme din sistemul medical referitoare la calitatea, accesul și sustenabilitatea serviciilor medicale și împreună să găsim soluțiile cele mai bune pentru un sistem de sănătate  eficient și funcțional. Asociații care activați în domeniul sănătății, fundații, ambulatorii de specialitate publice sau private, ori spitale publice și private, sindicate va așteptăm pe fiecare să faceți parte din schimbare, prin votul vostru e posibil că la următorul contract cadru al C.N.A.S. să avem 3 modificări majore care pot asigura o schimbare în domeniul sănătății din România”, spune președintele Colegiului Pacienților Timiș, Dorin Rață. .

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *