Revolta asociațiilor de revoluționari din Timișoara: ”Iașul nu poate fi numit oraș-martir!”

Revolta asociațiilor de revoluționari din Timișoara: ”Iașul nu poate fi numit oraș-martir!”

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara, ALTAR, Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 Timișoara și Asociația Victoria au luat atitudine, luni 29 martie, față de inițiativa unui senator USR din capitala Moldovei care vrea, încă o dată, să declare Iașul oraș-martir al Revoluției din Decembrie 1989.

Reprezentanții asociațiilor de revoluționari din Timișoara atrag atenția că este o acțiune politică dubioasă prin care se dă o palmă ”obrazului” Timișoarei.

Acest demers inițiat de domnul senator USR, Dan Lungu, duce în derizoriu noțiunea de oraș-martir și bagatelizează jertfa eroilor martir din Timișoara. Cunoaștem foarte bine evenimentele de la Iași, apreciem încercarea organizării unui protest care a fost însă sortit eșecului încă înainte de a începe. Tipărirea unor manifeste pe seama cărora încă sunt discuții și arestarea câtorva persoane pentru această acțiune nu justifică acordarea acestui titlu de oraș martir municipiului Iași. În expunerea de motive, domnul senator Dan Lungu vorbește despre manifestări curajoase de contestare a dictaturii care ”ar fi trebuit” să se concretizeze într-un protest, iar apoi începutul revoluției. Însă chiar inițiatorul proiectului recunoaște în aceeași expunere că această manifestare ”ar fi trebuit” să se desfășoare pe data de 14 decembrie a anului 1989, însă evident nu a avut lor. Stimați parlamentari semnatari ai acestui proiect de lege cum puteți pretinde această recunoaștere de mare importanță pentru împrăștierea unor manifeste și o intenție? Gândiți-vă la zecile de eroi din Timișoara care și-au dat viața pentru libertate, la sutele de răniți prin împușcare, alte sute de tineri arestați și bătuți cu bestialitate de agresorii din Ministerul de Interne A recunoaște Iașul ca oraș martir înseamnă batjocorirea memoriei eroilor din Timișoara. Solicităm cu fermitate respingerea acestui proiect de lege printr-o analiză corectă și evaluarea realistă a evenimentelor la justa lor valoare”, se arată în protestul semnat de Gino Rado, președintele Asociație Memorialului Revoluției, Virgil Hosu, președintele ALTAR, Dan Moisescu, președintele Fundației Naționale a revoluției din Decembrie 1989 și Dan Barna, Asociația Victoria Timișoara, luni 29 martie.

Noi vom acționa prin toate pârghiile și prin toate organizației societății civile și chiar instituții ca acest proiect de lege sperăm să nu treacă  de Parlamentul României. Dacă se va întâmpla acest fapt, noi vom face apel la președintele Klaus Iohannis să nu semneze legea”, spune Gino Rado.

Virgil Hosu atenționează că, de fapt, acest proiect dubios ascunde interese politice, via Institutul Revoluției Române patronat de Ion Iliescu, care a fost ani de zile în timpul regimului comunist prim secretar al județului Iași.

În expunerea de motive a senatorului Dan Lungu din Iași, situația se arată ca o acțiune dorită și este pusă la condițional optativ-perfect: ”Evenimentul ar fi trebuit, conform planurilor acestora, să se desfășoare pe data de 14 decembrie a anului 1989, era pus la cale drept un protest major care ar fi trebuit să aibă loc la Piața Uniri din Iași!”

Virgil Hosu a concluzionat: ”De la a dori, până la a reuși să pui în practică o dorință o idee, așa cum a fost la Timișoara, să faci o schimbare de regim totalitar este o cale lungă, dar pe care Timișoara a reușit să o parcurgă în decembrie 1989”.

Amintim că timp de şase zile,16 –22 decembrie 1989, populaţia Timişoarei a luptat singură împotriva aparatului de represiune comunist. În faţa gloanţelor, timişorenii nu au încetat să spere şi au învins teama de moarte. Astfel, revoluția de la Timișoara s-a extins în toată țara și a dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și instaurarea libertății și democrației în România.

În evenimentele dramatice din urmă cu 31 de ani, la Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara, au fost ucise 93 de persoane. Primii morți au fost în 17 decembrie, când pe străzi au fost împușcați 62 de oameni.

În 18 decembrie, au mai fost împușcate 5 persoane, iar în 19 decembrie, alte 2 persoane. Ulterior datei de 22 decembrie 1989, au mai fost ucise 20 persoane. 4 sunt neidentificate – conform datelor transmise de Asociația Memorialul Revoluției de la Timișoara.

Persoane rănite în Timişoara: 16 decembrie, 8 persoane, 17 decembrie, 188 persoane, 18 decembrie – 8 persoane, 19 decembrie – 4 persoane, 20 decembrie – 1 persoane și 21 decembrie – 3 persoane. Ulterior datei de 22 decembrie, au mai fost 79 răniți.

În total au fost 291 persoane rănite, în Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Persoane arestate în Timişoara: 16 decembrie –  42 persoane, 17 decembrie – 351 persoane, 18 decembrie –  49 persoane, 19 decembrie – 7 persoane, 20-21 decembrie – 2 persoane, 23 decembrie – 1 persoane.

În total au fost 810 persoane arestate, în Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *