Reuniunea membrilor Alianței Române a Universităților Tehnice a avut loc la UP Timişoara

Reuniunea membrilor Alianței Române a Universităților Tehnice a avut loc la UP Timişoara

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Vineri, 28 octombrie, la Universitatea Politehnica Timişoara, a avut loc reuniunea membrilor Alianței Române a Universităților Tehnice, la Biblioteca UPT.

Ecaterina Andronescu, parlamentar şi fost rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, a spus că evenimentul a fost foarte important pentru evoluţia învăţământului tehnic. “Suntem într-un moment în care trebuie să tragem o linie şi să vedem care sunt consecinţele proiectului Bologna, asupra evoluţiei învăţământului tehnic. Trebuie să creştem performanţa. Este unul dintre obiectivele noastre şi cel mai important dintre ele, fiindcă o ţară nu se poate dezvolta fără ingineri spunea Brăteanu şi cred că aşa este”, a spus Andronescu.

Cu acest prilej, prof. Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, a pus pe tapet trei probleme: Circa 70% dintre locurile bugetate sunt pe ştiinţe sociale şi economice şi doar 30% pe medicină, inginerie şi ştiinţe exacte (matematică, fizică chimie) ceea ce este o mare greşeală. Se spune că ţara noastră trece printr-o criză majoră de medici aproximativ 15.000 -17.000 doctori au plecat din ţară, dar se uită faptul că sunt peste 300.000 de ingineri care au părăsit România, după 1989. Este o criză majoră de ingineri în acest moment pe piaţa forţei de muncă peste tot în ţară. De asemenea, el a mai spus că în octombrie 2016 existau 11.000 de locuri de muncă pentru ingineri şi 3.000 -3.500 de absolvenţi. Prof. Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, a atras atenţia de asemenea că ţara noastră se confruntă cu o criză mare de ingineri. “Sigur că avem probleme cu cumpaniile că doresc prea repede absolvenţi pe piaţa muncii. Licenţa, masterul şi doctoratul trebuie să aibă logica lor şi să contribuie la formarea unui inginer de calitate, fiindcă România se confruntă cu o problemă destul de puternică: sunt prea puţin ingineri, faţă de ceea ce cere piaţa muncii”, a declarat Viorel Şerban. Cei cinci rectori prezenţi la Timişoara vineri sunt: prof. dr. Viorel Şerban, UPT, prof.dr. Mihnea Costoiu, Universitatea Politehnica București, prof. dr. Vasile Ţopa, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, prof. dr. Dan Caşcaval, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași şi prof. dr. Radu Sorin Văcăreanu, Universitatea Tehnică de Construcții București.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *