Universitatea de Vest din Timișoara, aflată printre cele mai prestigioase, motivate și dinamice instituții de profil din România, aniversează 75 de ani de existență. Suntem onorați să vă invităm la ceremoniile dedicate acestui moment de bilanț și sărbătoare, care vor avea loc vineri, 17 mai. Tradiția și prestigiul Universității de Vest din Timișoara s-au clădit pas cu pas, an de an.
“Acum, în 2019, este momentul în care avem ocazia de a ne manifesta aprecierea și respectul față de trecutul, prezentul și viitorul universității noastre, sărbătorind 75 de ani de la semnarea Decretului Regal de înființare a instituției. Momentul aniversării ne oferă nu numai prilejul de a sublinia rolul universităților în dezvoltarea societății, dar și bucuria de a celebra tradiția și valorile UVT în mijlocul vastei noastre comunități de studenți, profesori, cercetători, parteneri din mediul socio-economic. Sărbătorim acest eveniment alături de distinse personalități și oficialități din țară și străinătate, ambasadori, miniștri, reprezentanți ai mediului de afaceri, rectori ai universităților partenere din Franța, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și Ungaria, și, nu în ultimul rând, membri de onoare și de suflet ai universității noastre, precum doamna Maia Morgenstern, domnii Marcel Iureș, Constantin Chiriac și Dumitru Prunariu, dar și mulți alți intelectuali, oameni de cultură, manageri și decidenți reprezentativi pentru mediul de afaceri local și național, ca și invitați speciali din țară și străinătate. Împreună vom lua parte la momentul special al dezvelirii plăcii Decretului Regal de Înființare a Universității de Vest din Timișoara, vom descoperi Timișoara într-un circuit turistic antrenant și ne vom bucura de regalul muzical din cadrul programului artistic aniversar, oferit de cadrele didactice și studenții Facultății de Muzică și Teatru a UVT“, transmit reprezentanții UVT.
Pe lângă ceremonia de deschidere a festivităților UVT 75 (de la ora 13) și desfășurarea ca atare a programului aniversar (ora 13.45), după ce va avea loc și dezvelirea plăcii Decretului Regal de înființare a Universității de Vest din Timișoara (ora 14.45), un alt eveniment semnificativ din programul zilei va fi cel dedicat ședinței Consiliului Național al Rectorilor (CNR), cu începere de la ora 15.30, urmând ca, a doua zi, sâmbătă, 18 mai, începând de la ora 9.30, să se desfășoare Ședința de lucru a Consiliului Național al Rectorilor (CNR).
Cu prilejul aniversării a 75 de ani de existență, în 2019, Universitatea de Vest Timișoara găzduiește, în acest weekend, un format special al reuniunilor internaționale pe tematică educațională, într-o dublă sesiune China – Europa Centrală și de Est.
„Evenimentul vine să confirme faptul că, într-o lume din ce în ce mai globalizată, cooperarea între universităţi, state şi regiuni, în domeniile educaţiei şi cercetării, sunt esenţiale pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă. Ȋn acest context, aniversarea a 75 de ani de existenţă a UVT va fi marcată împreună cu parteneri naţionali şi internaţionali, dar şi prin două evenimente pe care avem onoarea să le găzduim, demonstrând astfel deschiderea şi eforturile susţinute ale Universităţii noastre pentru un învăţământ superior globalizat, conectat, colaborativ şi internaţional, dedicat construirii unei societăţi globale”, a explicat prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
A 7-a reuniune a Dialogului privind Politicile Educaționale în format China – Europa Centrală și de Est (7th China – CEEC Education Policy Dialogue)
A 6-a reuniune a Consorțiului instituțiilor de învățământ superior din China – Europa Centrală și de Est (6th China – CEEC Higher Education Institutions Consortium meeting).
Ambele evenimente sunt găzduite pentru prima oară de România şi, în acest context, de Universitatea de Vest din Timişoara. Pe scurt, ele sunt dedicate adâncirii coperării între zona Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză (17+1), prin educaţie şi cercetare. Printre personalitățile care au confirmat prezența la eveniment se numără conducători de delegații din mai multe țări: China, ES Jiang Yu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Populare Chineze în România, Muntenegru, Damir Sehovici, Ministrul Educației; Serbia, Mladen Sarcevici, Ministrul Educației, Bulgaria, Petar Nikolov, Ministru Adjunct al Educației; Cehia, doamna Dana Prudikova, Ministru Adjunct al Educației; Ungaria, Jozsef Bodis, Ministru de Stat pentru Educație, Macedonia de Nord, Petar Atanasov, Ministru Adjunct al Educației; România, Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației.
Formatul 17+1 reprezintă o iniţiativă a Republicii Populare Chineze, având ca obiective intensificarea şi extinderea cooperării acesteia cu 12 state din Uniunea Europeană şi 5 state din zona Balcanilor în domeniile: investiţiilor, transportului, finanţelor, ştiinţei, educaţiei şi culturii.
Statele din zona europeană reprezentate la evenimente sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia.
Cele două evenimente, găzduite în 2019 de către România, prin Universitatea de Vest din Timişoara, sunt organizate în tandem, anual, prin rotaţie, fie în China, fie în una dintre ţările de pe continentul european.
Ȋn cazul celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului privind Politicile Educaţionale în format China – ţările Europei Centrale şi de Est, elementul principal al programului îl constituie o masă rotundă pe următoarele teme: rolul colaborării inter-universitare şi al schimburilor între universităţi pentru dezvoltarea proceselor de învăţare şi predare, creşterea gradului de colaborare în domeniul predării limbilor străine, promovarea calităţii şi excelenţei în educaţia tehnică şi vocaţională.
Gh. M.