Retim colectează separat deșeurile periculoase și voluminoase. Ce se întâmplă cu deșurile vegetale și cele din construcții?

Retim colectează separat deșeurile periculoase și voluminoase. Ce se întâmplă cu deșurile vegetale și cele din construcții?

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri, Utile
0

Colectarea deșeurilor voluminoase, periculoase, vegetale și cele din construcții se face separat. Compania RETIM ridică în zonele 0 și 1 ale județului Timiș doar deșeurile reziduale și reciclabile. Cele două tipuri de deșeuri sunt supuse unui tratament diferit înainte de a ajunge la groapa de gunoi.

Deșeurile voluminoase sunt deșeuri mari, în general bunuri de lungă utilitate care nu sunt electrice sau electrocasnice precum mobilier, covoare, calorifere, chiuvete, vase de toaletă, oale, șamd. Acestea nu se aruncă în pubela neagră și nu se scot în stradă pentru a fi colectate împreună cu alte tipuri de deșeuri, ci se depun la centrele de colectare din Timișoara sau în cadrul campaniilor de colectare trimestrale desemnate lor.

Motivul pentru care deșeurile voluminoase nu se colectează împreună cu deseurile reziduale sau reciclabile este foarte simplu: sunt supuse unui tratament diferit înainte de a ajunge la groapa de gunoi. Astfel, în timp ce reciclabilele și rezidualele ajung pe banda de sortare unde mai sunt sortate înca o dată, voluminoasele merg la tocat. Este de înțeles astfel că este absolut obligatoriu ca tipurile diferite de deșeuri să se colecteze separat pentru că urmează fluxuri complet diferite.

În mod similar, deșeurile periculoase – ambalaje de la produse toxice și/sau inflamabile – și deșeurile din construcții, renovări și demolări se tratează și ele pe fluxuri separate care impun colectarea lor separată de restul deșeurilor din gospodărie.

Deșeurile vegetale mari precum crengi, frunze și gazon tuns, rezultate din toaletarea curților, grădinilor și livezilor sunt mărunțite și transformate în compost, de aceea, nici ele nu se colectează în sau împreună cu pubela neagră.

Colectarea separată a deșeurilor voluminoase, periculoase, din construcții și renovări și a deșeurilor vegetale este o obligație legală conform Regulamentului de funcționare și organizare a serviciului de salubritate a județului Timiș pe care îl puteți accesa pe website-ul Consiliului Județean.

RETIM, prin contractul de concesiune cu ADID Timiș, ridică în zonele 0 și 1 ale județului Timiș deșeurile reziduale și reciclabile de la fiecare gospodărie și deșeurile voluminoase și periculoase în centre de colectare și în campanii de colectare trimestriale. RETIM nu ridică însă deșeuri vegetale și deșeuri din construcții, de aceea, echipajele noastre le lasă în fața porților atunci când cetățenii le scot în zilele de colectare.

Dacă aveți deșeuri vegetale sau din construcții cu care nu știți ce să faceți este cel mai bine să vă adresați primăriei locale care vă poate indica soluțiile pe care le pune la dispoziția cetățenilor săi.