Restaurantul care atrage președinții! Băsescu și Iohannis au ajuns șefi de stat după ce au mâncat la´nea Andrei

Restaurantul care atrage președinții! Băsescu și Iohannis au ajuns șefi de stat după ce au mâncat la´nea Andrei

- in Actualitate, Interviu, Locale, Slider, Stiri
0

A pornit de foarte de jos, dar roata șansei s-a întors radical pentru el. Pasiunea pentru bucătărie l-a transformat pe ´nea Andrei în cel mai cunoscut bucătar-șef al Timișoarei, apoi cel cel mai vizitat șef de restaurant. “Timișoreana”, restaurnatul lui ´nea Andrei este situat chiar în centrul Timișoarei. Este departe de a fi impunător, iar dacă nu cunoști Piața Victoriei din Timișoara riști foarte ușor să treci pe lângă el fără să îl remarci. Asta pentru că „Timișoreana” este unul dintre puținele resturante din capitala Banatului amplasat la subsolul unei clădiri. Deși nu te-ai gândi este cel mai plin restaurant din Timișoara. Mâncarea tradițională și programele folclorice i-au atras faima. Traian Băsescu și Klaus Iohannis au avut inspirația ca înainte de alegeri să mănânce la ´nea Andrei. Rain Vițan Andrei pe numele real le-a făcut ambilor politicieni o profeție. Atât Iohannis cât și Băsescu stăteau prost în sondajele de opinie la acea oră. Dar profeția s-a îndeplinit. De fiecare dată…

Cum reușiți să aveți restaurantul mereu plin?

E simplu. (Zâmbește) Joi, vineri şi sâmbătă, avem program folcloric cu muzică originală, fără manele. Dansurile sunt specific bănăţene. Totul este combinat cu mâncarea bună şi gustoasă la preţuri pentru toate buzunarele. Nu am ridicat preţurile nici iarna când roşiile sunt 6,50 lei. Dacă respecţi reţetele şi ţii la calitate sigur că preparatele culinare ies foarte gustoase, iar lumea vine la restaurant să mănânce.

Înseamnă că aveți un bucătar-şef foarte bun….

E adevărat, e foarte bun, dar în toate unităţile mele eu am fost bucătarul-şef. La toate mâncărurile eu ştiu gramajele din cap, fără să mă uit în carte. Eu când mă uit în oală îmi dau seama imediat ce lipseşte. Bucătarul-şef pe care îl am e foarte bine pregătit şi a prins stilul meu, fiindcă şi aici e o problemă. Să îţi prindă stilul şi să nu se supere când îi arăţi.

Unii au catastife de sugestii și reclamații dumnevoastră aveți o carte de onoare…

Da… Am fost inspirat. Acum cartea de onoare este plină de semnături de la miniştri, prim-miniştri şi şefi de stat. În afară de Iliescu şi Constantinescu, toţi şefii de stat ai României de după revoluție au fost la mine în restaurant şi au servit masa. Au venit aici şi au mâncat toţi primarii din judeţ şi şefii de partide. Am stat la masă cu Băsescu. El şi-a făcut campania electorală pentru primul mandat la mine, în sensul că tot staful de campanie a mâncat la restaurantul meu. Au fost 120 de persoane. Atunci i-am spus că va ajunge preşedintele ţării şi aşa a fost. Miniştrii cabinetului lui Emil Boc au venit şi au mâncat aici, atunci când au vizitat Timişoara, inclusiv el. Fostul prim-ministrul Emil Boc a băut bere aici pe terasă alături de mine, alături de Ostaficiuc (n.r. Constantin Ostaficiuc, fostul președinte CJ Timiș).

Actualul preşedinte a fost și el la “Timișoreana” înainte de alegeri?

Şi domnul Iohannis şi-a făcut campania electorală aici. Staful lui de campanie a servit masa la mine în restaurant. Înainte de turul unu a avut masa aici la mine. A fost aici s-a pozat cu oamenii. În turul doi a venit la mine în restaurant să servească masa şi atunci i-am oferit un tablou şi o icoană. I-am spus că o să devină preşedintele României, pentru că a venit la restaurantul meu şi aşa a fost. Au fost 100 de primari în sală. Toţi s-au ridicat în picioare şi au aplaudat, iar domnul Iohannis mi-a mulţumit la microfon că s-a simţit extraordinar de bine în restaurant.

De ce mâncarea la restaurantul dumneavoastră este atât de gustoasă?

În primul rând, preparatele culinare sunt făcute cu produse specific bănăţene şi eu adaug tot ce trebuie. Tocăniţa este tocăniţă, sărmăluţa, sărmăluţă pregătită cu varză proaspătă şi să nu fie cu grăsime. Din două în două luni, pun varză la murat după reţeta mea. Acum am dat 3,50 lei pe kilogram, varză de seră adusă de la sârbi. E foarte bună că e moale. Nu iau de la en-gros-işti că e furajeră. Aceea e tare. Umplu butoaie de 70 de litri în bucătărie, iar în zece zile e murată. Fasolea eu nu o fac cu apă. Numai o fierb cu apă. Arunc două ape şi rămân numai boabele fierte, moi. Apoi, o prepar cu zeama de la ciolanul fiert. Eu zilnic fierb şi vând 15 kg de ciolan şi cu zeama fac ciorba de fasole şi pun la iahnia de fasole. De aceea e aşa gustoasă. La tocăniţă pun carne bună din pulpă şi iese foarte bună. Varza călită o fac tot cu zeamă de la ciolan. Cârnaţii sunt făcuţi din pulpa din faţă cu ingrediente după o reţetă veche de zeci de ani. Lăsăm carnea cu condimente până a doua zi, când este tocată şi o amestecăm cu condimentele aromate, apoi, îi ţin la aerisit două zile. A treia zi îi pun la fum timp de două zile. Îi scoţi şi la aer două zile. Eu sunt cel care a inventat berea la metru şi mâncarea la metru. Am o tavă lungă şi de o anumită lăţime pe care pun toate preparatele specific ţărăneşti bănăţene. Are cel mai mare succes la clienţi. Nu mai există nicăieri în România.

Aveți multe diploma, multe premii, v-au ajutat cu ceva?

De când am restaurantul am primit multe premii şi diplome, printre altele şi de la Direcţia Agricolă şi de la Camera de Comerţ Timişoara. Am fost felicitat şi de personalităţi străine, de ambasadori şi de alţi politicieni care au trecut pragul restaurantului. Când vin grupuri străine trebuie să le arăţi şi specificul bănăţean, folclorul şi mâncarea tradiţională. Asta promovăm noi. Din asta mi-am câştigat pâinea cu asta am fost şi cu asta sunt. Eu nu am avut nicio afacere cu statul niciodată. Nu m-a interesat.

Aveţi vreo deviză care vă reprezintă?

Am o echipă foarte bună, receptivă, foarte serioasă şi care mă ascultă şi au înţeles că numai lucrând pentru mine şi pentru client, lucrează şi pentru ei. Dacă va câştiga clientul şi eu, câştigă şi ei. Eu nu am luat 5 bani de la ei, dimpotrivă, le-am dat. Când a ieşit totul ca lumea am scos din banii mei şi le-am dat. Când a fost domnul Iohannis a ieşit totul impecabil, atunci, am scos şi le-am dat primă, seara.  (G. M.)

andrei DSCF1601

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *