Reînvie fosta fermă a lui Ceauşescu de la kilometrul 6. Vineri aici începe un festival de rock psyhedelic – Haywire Festival

Reînvie fosta fermă a lui Ceauşescu de la kilometrul 6. Vineri aici începe un festival de rock psyhedelic – Haywire Festival

- in Locale, Slider, Stiri
0

Este mult mai puţin cunoscută decât fosta „Casă a lui Ceauşescu” de pe bulevardul Loga, – reşedinţa oficială a dictatorului, din Timişoara. Cu toate acestea, Ceauşescu a preferat să îşi petreacă majoritatea timpului când a venit la Timişoara, la ferma de la kilometrul 6, la ieşire din oraş, pe Calea Aradului. Aici făcea baie în mini-piscina făcută la comandă pentru el, juca popice pe pista de bitum şi stătea la umbră în parcul răcoros – păzit de santinele, fostul preşedinte. Aici se găsea şi un abator, comparabil cu cele de la Comtim din acea vreme. Ceauşescu avea aici şi o cramă de vinuri, iar vânătorile de la Pişchia erau la o aruncătură de băţ. Locaţia este azi „Centru de Practică pentru Studenţi” şi este administrată de USAMVBT.

“Ceauşescu a venit de mai multe ori la ferma partidului decât la casa de pe Loga. Era păzit din toate părţile de santinele. Piscinia unde acesta cu familia şi preietenii se scăldau a rămas intactă. Aproape la fel este şi pista de popice pe care vrem să o recondiţionăm. Cred că timişorenii şi turiştii ce vizitează Timişoara se vor simţi bine la noi. Mai sunt multe de făcut, dar acum putem măcar oferi câteva camere de cazare cu adevărat decente”, ne-a spus nea Mişu, administratorul centrului de practică pentru studenţii USAMVB.

Cu zece ani în urmă locul era o ruină. A răms o ruină, deşi, atunci, universitatea a băgat zeci de mii de euro pentru reamenajarea locaţiei. Acum s-a investit mai puţin, dar faţa fostei ferme a partidului s-a schimbat radical. Probabil niciodată ferma nu va mai ajunge chiar la strălucirea de odinioară, dar în câteva săptămâni aici s-au făcut minuni. Totul sub atenta îndrumare a domnului „Mişu”, administratorul „Centrului de Practică pentru Studenţi” de la ieşirea din Timişoara spre Arad. Conducerea USAMVB are deja planul pentru punerea în circuitul turistic al uitatului obiectiv.

„La sfârşitul săptămânii la fosta fermă a partidului cum era cunoscută va avea loc un eveniment muzical – muzică rock. Este vorba despe un eveniment internaţional, cu trupe din mai multe ţări. Se vor aduna iubitori ai muzicii rock în cadrul fostei ferme a partdiului, intitulată generic „la kilometrul 6”, pentru că locaţia este pe Cale Aradului, chiar la kilometrul 6. Locaţia este gestionată de către societatea noastră. Am dat aici drumul şi la spaţiile de cazare. Este un loc unde se poate servi o cafea, unde se poate servi masa. S-a pus în funcţiune acel grill ce se vede de pe Calea Ardului. Lumea poate veni la răcoare să servească un suc, un mic, un grătar, să stea la o poveste într-o locaţie frumosă. Timişorenii îşi amintesc cu plăcere de momentele când puteau ieşi cu familia şi pritenii în această oază de linişte, lângă Timişoara”, ne-a declarat rectorul USAMVB Timişoara, Cosmin Popescu.

Eforturile universităţii de la marginea Timişoarei nu au fost mici, dar investiţia pare să merite, iar costurile să fie amorsate în scurt timp.

„Am făcut eforturi pentru a deschide acest spaţiu gândit ca un centru de practică pentru studenţii facultăţilor de management agricol, cei de la tehnologia produselor şi cei de la tehnologia produselor alimentare. Va fi un spaţiu adresat publicului larg. Există şi posibilitate de cazare. Regimul este unul spre trei stele. Preţurile vor fi foarte bune – undeva în jurul a 90 de lei cu mic dejun inclus. Universitatea are menirea să îmbine zona de practică cu zona pragmatică. E momemntul să nu mai stăm cu mâna întinsă la stat şi să începem şi noi să producem ceva, să ne autofinanţăm. Vrem să facem şi o mică fermă de animale aici, unde copiii să poată vedea un ied, un viţel, o oaie, iar produsele să vină spre zona de universitate”, ne-a mai spus rectorul USAMVB, Cosmin Popescu.

Haywire Festival este la cea de-a doua ediţie la Timişoara. Festivalul are loc între 25 şi 26 august. Vor cânta 13 trupe din 8 ţări (Elveţia, Franţa, Germania, România, Marea Britanie, Austria, Serbia şi Ungaria). Evenimentul găzduit de fosta fermă a partidului este destinat fanilor genurilor: stoner, pszchedelic rock, post metal sau sludge.

„Suntem independenţi şi nu avem ajutor de la nimeni. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut când am organizat festivalul în Club Daos am adus mai multe formaţii şi sperăm să ca totul să meargă bine”, ne-a spus Alex, unul dintre cei patru organizatori ai festivalului de rock de lângă Timişoara.

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *