Refugiaţii care nu vor să locuiască în România pot, totuşi, să plece la muncă în Occident. Ce variantă au

Refugiaţii care nu vor să locuiască în România pot, totuşi, să plece la muncă în Occident. Ce variantă au

- in Actualitate, Locale, Slider, Stiri
0
refugiati

Mii de refugiaţi urmează să sosească în România, a decis Comisia Europeană, asta deşi marea majoritate nu-şi doreşte asta. Cu toate acestea, chiar dacă ajung în ţara noastră, imigranţii pot pleca, după o perioadă, la muncă în ţări din vestul Europei, aşa cum este Germania.

Dacă Universitatea de Vest din Timişoara este dispusă să le ofere refugiaţilor care ajung în Timiş cursuri gratuite în cadrul cărora să înveţe să vorbească în româneşte, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş vrea să-i ajute prin oferirea de cursuri gratuite de calificare, astfel încât să-şi găsească un loc de muncă mai uşor.

“Le putem oferi refugiaţilor cursuri de calificare, pentru că dacă vor veni aici, vor fi în căutarea unui loc de muncă şi au nevoie de anumite competenţe pentru ca să poată fi angajaţi. Este, totuşi, o problemă, pentru că unii dintre ei, chiar dacă au pregătire de specialitate, cel mai probabil nu şi-au luat actele cu ei sau poate că le-au fost arse în bombardamente, pentru că vorbim de o zonă de conflict”, a declarat, astăzi, Marcel Miclău, directorul AJOFM Timiş.

Potrivit reprezentantului acestei instituţii, chiar dacă vor ajunge refugiaţi în Timiş sau în orice alt judeţ din România, aceştia pot pleca să muncească în ţările din vestul Europei, membre ale Uniunii Europene, dacă vor obţine în România rezidenţa permanentă.

“Sunt persoane care obţin permisul de muncă, se angajează la un angajator din Timiş şi apoi pleacă în Germania. Pe ei îi interesează un singur lucru, să ajungă pe piaţa muncii. Doar prin Centrul de Tranzit din Timişoara putem să le oferim refugiaţilor locuri de muncă. Refugiaţii care obţin rezidenţa permanentă în România pot pleca să lucreze şi în alte ţări din Uniunea Europeană. Cei cu rezidenţă permanentă au aceleaşi drepturi ca şi românii”, explicat Marcel Miclău.

Aproximativ 100 de persoane se află în evidenţele AJOFM Timiş, care provin din state non-UE şi care au permis de muncă sau rezidenţă permanentă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *