Reducerea CAS cu 5% la angajator a intrat în vigoare

Reducerea CAS cu 5% la angajator a intrat în vigoare

- in EDITORIAL 2
0
aurel-mihut

Aurel Mihuț:

În urma unor dezbateri aprinse pe arena politică, reducerea CAS cu 5% la angajator a intrat, miercuri 1 octombrie în vigoare, însă fără certitudinea realizării  ţintelor dorite de guvernanţi.

Cum ar fi  crearea mai multor locuri de muncă, „sa avem mai multă muncă la alb” şi  scăderea numărului angajaţilor care sunt plătiţi la negru. Patronii de firme sunt rezervaţi, pentru că reducerea contribuţiilor sociale va lasa un gol de 4,8 miliarde de lei la bugetul de stat, care  ar putea fi acoperită de autorităţi prin creşterea fiscalităţii şi nu prin reducerea cheltuielilor.

După părere investitorilor, statul a dat cu o mână şi va lua cu două. Prin reducerea CAS-lui, contribuţiile angajatorilor la asigurările sociale  din salariul brut al angajatului vor fi diminuate de la 20,8% la 15,8%.

Mai concret, angajatorii plătesc mai puţini bani statului în urma acordării salariilor. Din aceste economii, angajatorii ar putea să crească salarile  angajaţilor cu circa 4%, sau să majoreze investiţiile firmelor, cu impact asupra creării de noi locuri de muncă. În mod cert, salariaţii nu vor avea de câştigat de pe urma acestei măsuri, deoarece firmele vor folosi banii economisiţi pentru  investiţii, nu pentru majorări salariale. Doar acolo unde sindicatele au o mai mare forţă de negociere, patronii ar putea mări salariul.

Dar acest lucru, nu mai este posibil, pentru că, forţa sindicală s-a redus foarte mult, este ca şi inexistentă, în schimb ce, forţa patronatului a crescut. Aşadar, rămâne de văzut cine va câştiga din reducerea CAS-lui.