Recunoștință după șapte ani: ÎPS Ioan Selejan ca și mitropolit în Banat

Recunoștință după șapte ani: ÎPS Ioan Selejan ca și mitropolit în Banat

- in Actualitate, Locale, Recomandari
0

Preafericitul Daniel pare să fi făcut jocurile încă de la Timișoara pentru funcția de mitropolit al Banatului. După cea de-a treia propunere oficială venită pentru scaunul de mitropolit pariurile pot fi închise. Istoria recentă a BOR și influența pe care o are Preaferictul Daniel în Sfântul Sinod transformă votul adunării ce va decide noul mitropolit într-o simplă formalitate.

Teoretic Sfântul Sinod cel mai înalt for al BOR mai poate avansa o propunere pentru funcția de mitropolit. Indiferent de aceasta în proporție de 90% noul mitropolit al Banatului este ca și cunoscut. Înaltpreasfințitul Ioan al Harghitei și Covasnei a fost cea de-a treia propunere avansată oficial pentru funcția de mitropolit al Banatului. Cu o zi în urmă Sindoul Mitropolitan a decis ca Preasfințitul Lucian Mic, episcopul de Caransebeș și Preasfințitul Sofronie Drinec, episcopul de Oradea să candideze la funcția de mitropolit. Adunarea Eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timișoarei a venit cu o nouă propunere. Banatul va avea un nou mitropolit după moartea Înaltpreasfințitului Nicolae.

Înaltpreasfințitul Ioan Selejan este omul de încredere al patriarhului Daniel. Cu voturile sale Daniel a fost uns patriarh în 2007. Înaltpreasfințitul Ioan Selejan a candidat atunci la alegerile pentru funcția de patriarh doar pentru a lua din voturile ÎPS Bartolomeu Anania. În 2007 Daniel Ciobotea,  mitropolit al Moldovei și Bucuovinei în acea vreme devenea patriarh în al doilea tur de scrutin. Daniel a obținut 95 de voturi, Bartolomeu Anania 66, în timp ce Ioan Selejan a adunat 18 voturi în primul tur. În al doilea tur voturile episcopului Ioan din acea vreme s-au dus către Daniel. Preafericitul pare descis acum să-i întoarcă serviciul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *