Recensământul general agricol 2021 – cea mai importantă acțiune din agricultură în Timiș

Recensământul general agricol 2021 – cea mai importantă acțiune din agricultură în Timiș

- in Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

Organizarea recensământul general agricol în Timiș, împreună cu Institutul Național de Statistică, este cea mai amplă acțiune a Direcției Agricole Județene Timiș, care se va desfășura pe teren începând cu 10 mai și va ține mai mult de două luni.

Avem câteva sute de persoane la nivelul județului pe care le-am angajat și pe care le și plătim. Operațiunile pentru recensământ se vor face electronic, pe tabletă, nu pe caiet, pe hârtie, cum era pe vremuri. Există o aplicație și fiecare recenzor are o tabletă pe care va înregistra totul. Se va merge la proprietarii de terenuri și se va discuta față în față cu ei, cu respectarea regulilor anti-COVID, despre situația terenurilor agricole și a animalelor și vor fi înregistrate. E o acțiune complexă care va începe în 10 mai și va ține până în 31 iulie. Acum facem pregătirile. Încheiem contractele cu recenzorii”, a declarat dr. ing. Simona Jurcă, directorul DAJ Timiș.

Recensământul asigură date statistice comparabile între statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numărul de exploataţii agricole, suprafaţa totală a terenurilor utilizate pentru agricultură, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală etc. De asemenea, recensământul asigură informaţii şi date statistice pentru fundamentarea şi punerea în aplicare a politicilor în domeniul agricol, necesare procesului de participare a României, ca stat membru UE, la Politica Agricolă Comună.

Recensământul constituie baza de eșantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultură, în perioada intercenzitară, precum şi pentru efectuarea altor cercetări statistice specifice (producția vegetală la principalele culturi, efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animală, potențialul productiv al viilor etc.).

Activitățile cuprind mai multe etape. 1. Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților RGA2020: până la 30 aprilie2021: obiective; strategie de organizare; cadrul instituțional; cadrul legal național; buget și surse de finanțare; recrutare și angajare personal pe perioadă determinată; sectorizarea teritoriului localităților pentru recenzare în secții și sectoare de recensământ; dezvoltare cerințe IT pentru colectare și procesare date și diseminare rezultate; proiectare și testare chestionar electronic; pregătire manuale/ghiduri de instrucțiuni recenzori; selectare, recrutare, angajare recenzori; instruiri formatori și recenzori; campanie de promovare; pregătire și operaționalizare centru de informații (call-center). 2. Activitatea în teren: recensământul propriu-zis (mai – iulie 2021) și  ancheta de control (august 2021). 3. Procesarea statistică (validare, corecții, agregare, corelare): mai 2021– martie 2022. 4. Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor: martie – decembrie 2022.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *