Răniții și arestații în revoluţia din decembrie 1989 vor primi indemnizație de 2.020 lei

Răniții și arestații în revoluţia din decembrie 1989 vor primi indemnizație de 2.020 lei

- in Actualitate
0

O nouă victorie a luptătorilor din Revoluția din Decembrie 1989: răniții și arestații vor primi indemnizație, alături de luptătorii cu merite deosebite. “În Monitorul Oficial nr. 44 din 19 ianuarie 2015 a apărut OUG nr. 1/2015 care modifică Legea 341/2014. Prin această ordonanţă se corectează ceea ce SSRMLÎRC a numit “regretabilă eroare” în OUG 95/2014, restabilindu-se indemnizaţia pentru răniţii fără grad de invaliditate şi pentru reţinuţi. În anul 2015 această indemnizaţie va fi de 2020 lei”, spune timișoreanul Marius Mioc.

Situație dezasturoasă pentru unii revoluționari

O altă schimbare pe care o observ este pentru copiii de eroi martir. Legea 341/2004 dăduse drept de indemnizaţie copiilor de eroi martir doar pînă la 18 ani, sau 26 de ani dacă urmează o formă de învăţămînt. OUG 95/2014 dăduse acestora drept la indemnizaţie, egală cu 0,5 din salariul mediu pe economie, indiferent de vîrstă (marea majoritate au depăşit 26 de ani, deci nu mai primeau nimic). OUG 1/2015 dă dreptul copiilor de eroi martir, indiferent de vârstă, dreptul la o indemnizaţie de 2020 lei, adică mai mare decît 0,5 din salariul mediu pe economie, dar numai pentru anul 2015 şi condiţionat de faptul de a nu avea alte venituri din motive neimputabile şi a nu fi încadraţi în vreo formă de învăţămînt (nu prea mai sânt copii de eroi martir care să urmeze învăţământ). Pentru a beneficia de indemnizaţia mărită de 2020 lei, şi nu de cea de 0,5 din salariul mediu pe economie, copiii de eroi martir trebuie să nu aibe alte venituri. Sfatul pe care l-aş da copiilor de eroi martir este să nu renunţe la locurile lor de muncă actuale pentru a primi indemnizaţia mărită, să se mulţumească cu indemnizaţia de 0,5 din salariul mediu, căci pot face aceeaşi greşeală pe care au făcut-o unii “luptători cu merite deosebite” cînd au primit certificatul preschimbat după Legea 341/2004”, a explicat Mioc. În lege se spunea că pot primi indemnizaţie numai luptătorii cu merite deosebite care au venituri sub salariul minim pe economie (prevedere care a fost anulată prin OUG 95/2014). Din acest motiv unii revoluţionari, care aveau locuri de muncă “prea bine” plătite, nu primeau indemnizaţie. “O parte au hotărît să-şi dea demisia, să rămînă şomeri ca să poată primi indemnizaţiile. De la începutul lui 2012, cînd plata indemnizaţiilor s-a suspendat, unii dintre aceştia n-au mai izbutit să-şi găsească loc de muncă. Iată aşa, revoluţionari care fără legea revoluţionarilor se descurcau destul de bine, aveau venituri peste salariul mediu pe economie, datorită legii revoluţionarilor au renunţat la locurile lor de muncă şi au ajuns – unii dintre ei – în situaţii financiare dezastruoase”, a mai explicat Mioc.

O situație nelămurită

Indemnizaţia mărită de 2020 lei pentru copiii de eroi martir e valabilă doar pentru anul 2015, deci din anul 2016 aceştia vor primi 0,5 din salariul mediu pe economie, indiferent dacă au sau nu alte venituri. “Remarc că OUG 1/2015 continuă să lase nelămurită situaţia celor care, în decembrie 1989, au săvîrşit infracţiuni, dar aceste infracţiuni au fost pentru a determina izbînda revoluţiei. OUG 95/2014 introdusese această precizare, care ar putea lăsa loc de interpretări conform cărora fapte precum aruncarea de obiecte contondente către forţe de ordine, incendierea unor bunuri (cărţi ale lui Ceauşescu, dar şi clădiri: la Lugoj s-a dat foc şi la sediul primăriei, la Caransebeş s-a dat foc la sediul miliţiei) ar fi infracţiuni care ar exclude de la drepturile de revoluţionar. Un asemenea fapt ar însemna contestarea legitimităţii revoluţiei”, a spus revoluționarul timișorean, pe blogul lui.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *