Raed Arafat, în vizită la Timișoara pentru a vedea ce pot învăța pompierii din Timiș de la cei din Occident FOTO

Raed Arafat, în vizită la Timișoara pentru a vedea ce pot învăța pompierii din Timiș de la cei din Occident FOTO

- in Eveniment, Slider
0

Corturi de dormit, bucătării mobile, generatoare, echipamente care se plimbă fără șoferi și alte dotări de ultimă generație. Cu toate acestea au venit aproape 200 de pompieri din Occident la Timișoara, iar baza de operații și-au stabilit-o la Ghiroda.

Toate dotările au fost aduse din Germania, Franța sau Austria și au fost folosite, în ultimele trei zile, la simulările organizate într-un amplu exercițiu internațional privind intervenția la inundații, la care au participat și specialiști și echipaje de intervenție de la ISU Timiș.

Astăzi, baza de operații de la Ghiroda, dar și Uzina de Apă din Timișoara, unde a avut loc un exercițiu, au fost vizitate de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

“Acest exercițiu este extrem de important pentru că învățăm unii de la alții. Pentru noi acum, aici, este un proces de învățare și de preluare de experiență din celelalte țări care sunt experimentate în acest domeniu. Este normal ca în cadrul cooperării europene în cazul dezastrelor, prin mecanismul de protecție civilă europeană, România să nu fie doar o țară care e potențial primitoare de ajutor, ci să fie o țară care este și ofertantă de ajutor, care să meargă să ajute pe alții”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit ISU Timiș, în cadrul exercițiului au participat un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare și detecție CBRN din Franța și o echipă de suport tehnic TAST din Germania.

“Din dotările care le văd aici, încă mai avem drum de făcut. Dotarea și conceptul dotării sunt orientate spre o viziune mult mai largă de reacție la dezastre. Echipa austriacă este pregătită inclusiv cu stație mobilă de alimentare cu combustibilul pentru echipamentele lor, bucătărie care poate să asigure hrana pentru 5.000 de persoane pe zi pentru cei care intervin la fața locului, diferite componente ale echipamentelor care pot fi transportate rapid”, a mai precizat Raed Arafat.

Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în ultimii trei ani au fost alocate aproximativ 90 de milioane de euro în dotări, bani europeni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *