Radu Șumălan, șeful PMP Timiș: “Corupții dovediți trebuie să dea banii înapoi”

Radu Șumălan, șeful PMP Timiș: “Corupții dovediți trebuie să dea banii înapoi”

- in Interviu, Locale, Politica, Slider, Stiri
0

Interviu cu prof. dr. Radu Șumălan, șeful Partidului Mișcarea Populară Timiș.

Avem corupție în România, domnule prof. Radu Șumălan?

La un moment dat în România în guvernările anterioare, mai ales în guvernarea PSD, corupția era generalizată, începând cu micul funcționar de la ghișeu, care era obișnuit să primească o ciocolată și o atenție materială de orice fel, la asistenta de spital, care primea și ea 10 sau 15 lei pentru a face o injecție, până la marii corupți aflați în fruntea clasei politice și în instituțiile de stat. Din punct de vedere legal, toate aceste sunt fapte de corupție, dare și luare de mită și primire de foloase necuvenite.

Dar sunt și cazuri când s-a dovedit că acuzațiile nu erau fondate?

Pe de altă parte, s-a dovedit de-a lungul timpului că nu toți care au fost anchetați au și fost condamnați pe drept. Au fost multe dosare care au fost executate la comandă. Luăm cazul recent, Ludovic Orban. Pentru ce a fost anchetat? Pentru luare de foloase necuvenite. S-a făcut ancheta și s-a dispus că nu era cazul. Întrebarea pe care mi-o pun și îi dau dreptate președintelui Traian Băsescu: Câți dintre condamnați sunt cu adevărat vinovați și câți au dosarele fabricate?Pe de altă parte, mulți sunt în libertate nu au fost anchetați niciodată. Este din punct de vedere etic, morală situația? S-a propus recuperarea prejudiciului, ca primă măsură. Dacă dau banii înapoi, statul să facă o amnistie. Condiția este ca acești corupți dovediți să dea banii furați înapoi. Corupții fac pușcărie tot pe banii contribuabilor, pe banii tuturor românilor. Corupții stau degeaba, mănâncă și se odihnesc în pușcării, apoi când ies se întorc la banii lor furați și la palatelor lor. Asta nu e corect.

Aceasta dorește și opinia publică: statul să recupereze banii furați de la marii corupți !

Da, trebuie recuperați banii furați și interzicerea unor drepturi celor dovediți că au furat, de exemplu, dreptul de a mai candida și a deține funcții publice. Recuperarea prejudiciului mi se pare cea mai importantă. Sunt sume foarte mari de bani care au fost delapidate din bugetul țării și duse în paradisuri fiscale. Trebuie găsită o soluție eficientă, trebuie pornit de la un moment zero. S-a dovedit că sistemul a controlat clasa politică și vrea să controleze clasa politică în continuare. Opinia publică are dreptate când spune că marii corupți trebuie să plătească. Trebuie o cale de mijloc: să și plătească prin condamnare, dar să fie și recuperat prejudiciul.

De ce de 27 de ani nu s-a făcut nimic în acest sens, adică statul să recupereze banii de la marii corupți?

 Acesta a fost interesul. Să nu se recupereze niciodată prejudiciul. Foarte mulți din clasa politică au crezut că nu li se poate întâmpla nimic, când justiția nu funcționa. Trebuie să recunoaștem că activitatea aceasta eficientă de combaterea corupției în România a fost inițiată de președintele Traian Băsescu, atunci când a fost șeful statului.

Din păcate i-a picat victimă chiar fratele lui.

Așa e, dar Traian Băsescu nu a intervenit. Fratele său își ispășește pedeapsa. Băsescu a și spus că îi pare rău dar asta a fost situația.

 Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *