Radiografii analizate cu ajutorul inteligenței artificiale, la Timișoara. Descoperirea făcută de patru studenți

Radiografii analizate cu ajutorul inteligenței artificiale, la Timișoara. Descoperirea făcută de patru studenți

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Patru studenți din Timișoara au reușit să dezvolte un program informatic inedit, cu ajutorul căruia, peste câțiva ani, vor putea fi analizate radiografiile, iar apoi pus un diagnostic automat.

Echipa X Vision, formată din studenții Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu și Andrei Tenescu, coordonați de profesorul Sebastian Fuicu, au realizat un sistem de inteligență artificială. Cu acest proiect, pe care-l vor prezenta la o competiție internațională în America, ar putea câștiga 100.000 de dolari.

Sistemul creat de studenții UPT analizează cu ajutorul inteligenței artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa X Vision pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicație în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială creați de ei, iar rezultatul este afișat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, și a unei hărți a zonelor de anomalii. Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicația este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net“, a transmis Universitatea Politehnica din Timișoara.

Studenții timișoreni vor pleca, în 21 iulie, în SUA, la Seattle, pentru finala mondială a competiției Big Idea Challenge, organizată de Microsoft. Marele premiu este de 100.000 de dolari.