Racnete si jigniri in Saptamana Mare, in plenul Consiliului Local Timisoara. Viceprimarul PNL, Cosmin Tabara Amanar a avut o criza de nervi

Racnete si jigniri in Saptamana Mare, in plenul Consiliului Local Timisoara. Viceprimarul PNL, Cosmin Tabara Amanar a avut o criza de nervi

A fost circ în toată regulă, marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara. Aleșii locali de la PNL și USR au ajuns să-și arunce cuvinte grele, iar viceprimarul PNL al Timișoarei, soțul Simonei Amânar, Cosmin Tabără Amânar chiar a făcut o criză de nervi. Totul a pornit de la un proiect de hotărâre privind modificarea regulamentului prin care Primăria Timișoara sprijină financiar proprietarii de clădiri istorice pentru a le reabilita.

Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a întrebat câte clădiri s-au reabilitat, în baza acestui program, în ultimii doi ani. „De la deschiderea biroului din Traian, adică în octombrie 2021, au avut loc peste 262 de audiențe în acel birou, ocazie cu care am constatat că este necesară modificarea încă o dată a acestui program de finanțare, fiindcă oamenii au fost foarte reticenți la varianta de ipotecă. După cum știți, legea a fost aprobată în ianuarie 2023, sunt două dosare în stadiu avansat, care probabil vor semna contractul pentru acest sprijin financiar după aprobarea regulamentului în forma actuală, fără ipotecă”, a explicat Paula Romocean, consilier local USR.

A dorit să ia cuvântul și Cosmin Tabără Amânar, viceprimarul PNL al Timișoarei, care a subliniat faptul că încă de acum doi ani a anunțat că programul nu va avea succes.

Ați grăbit acel regulament și v-am spus încă de atunci că vor exista probleme și că nu se va putea aplica. V-am spus atunci că scopul și rolul nostru este de a îmbunătăți lucrurile și de a face astfel încât Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană să ne găsească dacă nu cu câteva lucrări finalizate, măcar în șantier. Din păcate, lucrurile acestea nu s-au petrecut. Din păcate, 2024 nu ne va găsi poate cu nimic realizat în urma noastră, a mandatului de patru ani, pentru că timpul este scurt, timpul până la finanțare, banii sunt puțini, pentru că vedem care este problema și regret tergiversarea acestui regulament. Este bine că se fac modificări în final care sunt bune și sperăm să aducă un plus”, a declarat Tabără Amânar.

Dânsul în mod constat ia această poziție, a meșterului care stă rezemat în lopată și își dă cu părerea despre ce ar fi trebuit să facă alții în timp ce el se uită la cum alții lucrează și încearcă să facă ceva”, i-a răspuns viceprimarul USR Ruben Lațcău, moment în care soțul Simonei Amânar a avut o criză de nervi.

Domnule Lațcău, dumneavoastră aveți impresia că vorbiți la grădiniță cu niște copii? Dumneavoastră încercați să faceți o bășcălie de tot ce înseamnă administrația. Domnule Lațcău, dumneavoastră știți foarte bine că acel regulament pe care l-am dezbătut în consiliul local s-a votat așa cum ați vrut dumneavoastră,  și cu lopată și fără lopată, iar acel regulament n-a semnat niciun contract de reabilitare. Despre ce vorbiți? Dumneavoastră sunteți în deplinătatea facultăților când vorbiți așa ceva?”, a afirmat soțul Simonei Amânar, vizibil iritat. „Exersați-vă calmul, trageți o gură de aer”, l-a sfătuit Ruben Lațcău. „Mă enervez pentru că rămân clădirile nerefăcute”, i-a răspuns Tabără Amânar.

Domnule Tabără, hai să lăsăm aceste vorbe de rezemători în lopată care-și dau cu părerea despre forma Universului și să devenim concreți în ceea ce facem. În afară de interpelări, păreri și opinii nu ați lăsat nimic în urmă, asta este o realitate în imediat trei ani de mandat. Așa că v-aș ruga, domnule Tabără, să nu uitați că sunteți viceprimar, aveți rol executiv, sunteți plătit de către timișoreni să și faceți, nu doar să spuneți”, a venit replica lui Lațcău.

Lăsați-ne, domnule Lațcău, că ne-ați arătat cu Coltermul ce știți. Dumneavoastră încercați să faceți o demagogie ieftină”, a precizat Tabără Amânar. „Este un comportament infantil ăsta în care faceți un inventar al tuturor frustrărilor pe care le-ați strâns în doi ani și le vărsați aici, pe noi. Vă prevăd un foarte mare viitor de comentator sportiv”, a ținut să-i răspundă Ruben Lațcău.

Lucrurile au degenerat și mai tare în momentul în care liberalul Simion Moșiu a jignit-o pe userista Rodica Militaru.

În calitate de consilieri locali, trebuie să faceți amendamente, nu să vă dați cu părerea. Nu suntem babele de la scara blocului care-și dau cu părerea de drobul care se face așa și așa. Se fac amendamente scrise, nu că noi v-am zis și că v-am atras atenția. Aveți amendamente scrise pentru proiectul de acum doi ani? Nu aveți. Ei, veniți acum cu amendamente dacă le aveți, că așa cu păreri, sportul național datul că părerea n-ar trebui practicat aici”, a afirmat Rodica Militaru, moment în care Moșiu i-a răspuns „considerăm că glumiți sau n-ați fost atentă acum doi ani sau nu mai țineți minte, este scuzabil pentru dumneavoastră”.

Imediat, userista Ana Munteanu a început să urle în timpul ședinței, precizând „nu vă este rușine să vorbiți astfel cu o doamnă? Este revoltător. Asta nu e politică, e mahala. Cum să vorbească așa un domn cu o doamnă consilier local?”.

Pesedistul Radu Țoancă a făcut apel la calm, afirmând că „nu a mai degenerat plenul în ultimii doi ani în răcnete și vă rog să ne respectăm, mai ales că suntem în Săptămâna Mare”. În final, proiectul a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara, obținând 18 voturi „pentru”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *