Aurel Mihuţ:
Conform legii, în România orice cumpărător al unui autoturism este obligat de statul român să plătească o taxă de poluare a mediului.
Prin această taxă, cumpărătorii români de autoturisme sunt obligaţi să achite în contul Administraţiei de Mediu diverse sume în funcţie de vechimea şi motorizarea autovehiculelor, indiferent dacă mașina este adusă din UE sau este deja înmatriculată în România înainte de 2007.
În țara vecină-Bulgaria, nu există taxa de mediu, iar mulți români se folosesc de aceasta, pentru a-și înmatricula mai ieftin mașinile aduse din Occident și pentru a scăpa astfel de împovărătoarele taxe impuse de statul român.
Mașinile înscrise pe Bulgaria sunt înmatriculate fie pe o firmă bulgărească fie pe o persoană fizică bulgară, aceştia devenind proprietari de drept. Mai mult, pentru a încuraja însă înmatriculările pe Bulgaria, firmele au găsit o portiță, aceea de a fi trecut cumpărătorul român ca utilizator și nimic mai mult. În plus, ca să „consolideze” poziția de proprietar, firmele de înmatriculări vor mai obține o procură notarială prin care cumpărătorul român, cel trecut ca utilizator, are drepturi depline, inclusiv de revânzare. Singura cale prin care un român ar putea să îşi treacă autoturismul înmatriculat în Bulgaria direct pe numele său ar fi să obţină rezidenţa în ţara vecină. Dar metoda e prea complicată, în sensul că trebuie mers în Bulgaria o dată la şase luni timp de cinci ani, pentru prelungirea rezidenţei.
Dintre cele peste 110.00 de maşini înmatriculate de români în Bulgaria la Ruse pentru a evita plata timbrului de mediu, una, un Audi Q7, este a celei care a introdus timbrul de mediu. Dacă mulți români îşi înmatriculează maşinile în Bulgaria şi fac acest lucru și din sărăcie, cum e posibil ca un demnitar al statului român, care deține o avere imensă, eludează legea şi refuză să achite o taxă de aproximativ 3.000 de euro, cât ar fi estimativ pentru respectivul Q7?. Ce exemplu poate să ia şi din acest caz naţia română?. Unde este puterea exemplului?. Cât de adevărată sau nu, e zicala „peştele de la cap se-npute”?