Psihiatru timișorean: Sănătatea mintală este la fel de importantă precum cea fizică

Psihiatru timișorean: Sănătatea mintală este la fel de importantă precum cea fizică

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Carina Dragu, psihiatru în cadrul Spitalului CFR din Timișoara, trage un semnal de alarmă cu privire la importanța sănătății mintale.

Sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică, de aceea nu ar trebui să existe stigmate sau prejudecăți legate de căutarea ajutorului psihiatric. Din păcate, adeseori, pacienții, mai ales cei tineri, angajați în corporații sau în învățământ, preferă să plătească un astfel de consult din cauza ‘rușinii’ de a avea o problemă de sănătate mintală și aleg un cabinet privat. De cele mai multe ori apare teama de a fi judecat, etichetat drept “nebun” sau “bolnav cu capul” și dat afară de la locul de muncă”, a precizat Carina Dragu.

Psihiatrul timișorean a explicat faptul că un consult psihiatric presupune un dialog în care medicul ascultă pacientul și urmărește mai multe aspecte legate de prezentarea acestuia.

Medicul psihiatru poate solicita efectuarea unor teste de către psihologul clinician, în care va cere ca acesta să caute indicii care să confirme și sa susțină diagnosticul. În același timp, pot fi solicitate și alte testări în funcție de patologia ce se conturează pe parcursul examinării (tomografie computerizată, RMN, diverse analize de sânge, consult cardiologic, neurologic). În urma consultului, medicul psihiatru recomandă medicația potrivită și va face intervenții psihoterapeutice și psihoeducație, atât cu pacientul, cât și cu aparținătorii, va da indicații de modificare a stilului de viață sau îndrumă pacientul către psihoterapeut”, a detaliat Carina Dragu.

Consultul psihiatric se recomandă atunci când pacientul acuză: simptome severe de depresie sau anxietate, simptome precum tristețe persistentă, incapacitatea de a simți plăcere la activități ce ofereau plăcere, schimbări ale apetitului sau somnului, gânduri de suicid sau panică intensă; tulburări de alimentație; tulburări de somn; schimbări bruște de dispoziție sau comportament; istoric familial de tulburări mintale; probleme de concentrare sau memorie.

În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un cabinet de psihiatrie. Consultul este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de alta specialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *