PSD Timiș și PES cer bănățenilor să semneze petitia pentru salariul minim european

PSD Timiș și PES cer bănățenilor să semneze petitia pentru salariul minim european

- in Locale, Politica, Stiri
0

PSD Timiș a făcut apel prin consilierul județean, Alexandru Iovescu, coordonatorul PES Timiș, către timișoreni și locuitorii din localitățile județului Timiș, să vină la sediul partidului de pe Splaiul Tudor Vladimirescu din Timișoara și să iscălească o partiție foarte importantă, privind stabilirea salariului minim din țările Uniunii Europene, care va fi înaintată Parlamentului European.

E o petiție care a fost inițiată în luna ianuarie 2020 la București în prezența conducerii PSD și a trei lideri de sindicat din România, cu care a avut loc și o dezbatere. E o petiție care vine în sprijinul acestui demers lansat de noua Comisie Europeană, la insistențele Partidului Socialist European. E un demers pentru care PES militează de aproape 20 de ani pentru introducerea unei astfel de prevederi. Inițiativa este în consultare publică cu actorii sociali din UE. Stabilirea salariului minim din fiecare stat membru să se facă după mecanismul propus în Carta Socială Europeană, în care raportul dintre salariul minim național brut și salariu mediu național brut ar trebui să fie de minimum 60%. Salariul minim european reprezintă soluția pentru a reduce decalajele între cetățenii europeni. Permițând accesul la oportunități egale și promovând standarde minime europene, putem crea Europa socială și transforma Uniunea Europeană într-un simbol al dezvoltării și bunăstării la nivel global. Petiția va fi depusă la Parlamentul European în conformitate cu articolul 227 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, a spus Iovescu, joi 13 februarie.

România se află pe penultimul loc în ceea ce privește mărimea salariului minim, după noi se află Bulgaria. Petiția poate fi semnată și pe Facebook.

Puteți semna petiția aici: https://petitieonline.ro/petitie/20417144

În Uniunea Europeană, 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim la nivel național. Conform statisticilor europene, la începutul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut este în valoare de 2.142 euro (1.834 euro net / lună), în Luxemburg, iar la polul opus cel mai mic salariu este de 312 euro (242 euro net / lună), în Bulgaria.

În România, în prezent salariul minim brut este de 466 euro (281 euro net / lună), respectiv 491 euro (295 euro net / lună) pentru angajații cu studii superioare.
Gh. M.