Protopopul Ioan Oprea comemorat la Parohia Timișoara-Fabric

Protopopul Ioan Oprea comemorat la Parohia Timișoara-Fabric

- in Locale, Social, Stiri
0

La biserica cu hramurile „Sf. Proroc Ilie și Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Timișoara – Fabric, a avut loc evocarea protopopului Ioan Oprea, cleric bănățean, participant la Marea Unirea de la Alba Iulia din 1918, duminică 28 iulie.

Dezvelirea bustului a fost realizată de către mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan și prrimarul Nicolae Robu, apoi slujba de sfințire a fost săvârșită de către Chiriarhul Banatului.

În aceste zile cetatea Timișoarei freamătă la gândul aducerii aminte, că în urmă cu 100 de ani era o mare bucurie pentru românii din Banat și din cetatea Timișoarei. Împrejurările istorice au făcut ca Banatul să fie ultima provincie care dezlipea dintr-un imperiu apus și se ducea să pună capul pe pieptul dulcii Românii. Protopopul Ioan Oprea a întâmpinat trupele române alături de credincioșii de atunci, în dangăt de clopot și cu rugăciune, iar cu apă sfințită a binecuvântat armata română, pentru că duhul învierii românești a ajuns și în această parte de țară”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Protopopul Ioan Oprea este cel care pe data de 3 august 1919 a oficiat slujba de Te Deum la intrarea armatei române în Timișoara, ceea ce a marcat instalarea administrației românești în această parte de țară.