Protest si in universitatile din Timisoara, in semn de solidaritate cu greva din invatamantul preuniversitar FOTO

Protest si in universitatile din Timisoara, in semn de solidaritate cu greva din invatamantul preuniversitar FOTO

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Acțiuni de protest și în universitățile din Timișoara, în semn de solidaritate cu greva din învățământul preuniversitar.

În urma acțiunilor desfășurate în ultima perioadă alături de colegii noștri din Educație, ca urmare a eșuării negocierilor cu Guvernul României, s-a ajuns la momentul declanșării grevei generale de către colegii noștri din preuniversitar, începând de azi, 22 mai 2023. Federațiile din preuniversitar, având inițiate negocieri pentru CCM-ului la nivel de Sector de activitate, au declanșat grevă generală pentru conflict de muncă. În urma consultării membrilor B.Ex. și a juriștilor în domeniu, F.N.S. ALMA MATER, mandatată prin semnăturile primite de la membrii de sindicat, în conformitate cu prevederile articolului 155 al Legii privind Dialogul Social nr. 367/2022, a făcut demersurile pentru declanșarea grevei generale împotriva politicii sociale și economice a Guvernului. Ca atare, pentru a putea fi solidari cu cei din preuniversitar în momentul declanșări grevei, fiecare sindicat afiliat la F.N.S. ALMA MATER va organiza – acțiuni de solidaritate cu personalul din învățământul preuniversitar”, spune Corneliu Podoleanu, președintele Sindicatului Liber din UPT și vicepreședinte FNS Alma Mater.

Conform sindicaliștilor, această etapă este necesară pentru declanșarea grevei generale împotriva politicii sociale și economice a Guvernului – pentru a face cunoscut atât în mediul academic cât și în societate a REVENDICĂRILOR:

1) Respectarea legislației în vigoare cu privire la finanțarea sistemului de învățământ – 6% din PIB;
2) Aplicarea integrală a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017, pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât aceștia să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege;
3) Aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă;
4) Acordarea sporurilor și a indemnizațiilor din învățământ prin raportare la nivelul salarizării actuale;
5) Acordarea salariilor din învățământ în conformitate cu articolul 12, al. 2 al Legii nr. 153/2017;
6) Redarea demnității profesiei prin repoziționarea personalului din învățământ, în noua lege a salarizării, pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport cu importanța socială a activității prestate;
7) Modificarea Proiectelor Legilor Învățământului Preuniversitar și Superior, pentru eliminarea discriminărilor între categoriile de personal din subordinea Ministerului Educației, precum și modificarea acestor legi astfel încât personalul didactic de predare disponibilizat din învățământul superior să poată ocupa posturile vacante din învățământul preuniversitar.
ALTE SOLICITĂRI ALE PROTESTATARILOR: majorarea salariilor personalului din învățământ; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; creșterea anuală a investițiilor in învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

La ora aceasta în Timișoara au intrat în protest sindicaliștii semnatari din UPT, UVT, Biblioteci, procentul de participanți îl vom cunoaște mâine – după centralizarea transmisă de liderii din sindicatele enumerate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *