Proiectul ”Stop joc. Stop drog” a fost lansat, marți, la Universitatea de Vest Timișoara

Proiectul ”Stop joc. Stop drog” a fost lansat, marți, la Universitatea de Vest Timișoara

- in Educatie, Locale, Stiri
0

”Stop joc. Stop drog” este un proiect realizat în parteneriat de Club Rotary Cetate Timișoara, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Sociologie și Psihologie prin departamentele de Științele Educației și Asistență Socială și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Ajuns la a IV-a ediție, acesta se concretizează printr-o serie de acțiuni care urmăresc conștientizarea tinerilor cu privire la riscurile consumului de droguri. Se urmărește ”creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației școlare, extrașcolare și de petrecere a timpului liber” așa cum prevede și Strategia Națională Antidrog 2013-2020.

Obiectivele proiectului sunt: Formarea de abilităţi necesare pentru implicarea în activităţi de prevenire a consumului de droguri, bazate pe principiile educaţiei între egali, a unor tineri, în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020 ( 18 elevi selecționați din 7 şcoli din Timişoara, 2 voluntari acreditați ai CPECA Timiș și 3 voluntari ai Clubului Rotary Cetate Timișoara) ; Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare în ceea ce priveşte consumul de droguri, în rândul a 3000 de elevi, din 7 şcoli din Municipiul Timişoara, în perioada ianuarie 2020 – iunie 2020.

Grupul țintă pentru acest proiect sunt 2500 de elevi din mediul gimnazial și liceal din Timișoara, din Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Colegiul Național CD Loga, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic Henri Coandă, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu.

Coordonatorii proiectului sunt : comisar de poliție Dorin Copilu, șef CRPECA Timișoara, prof. Univ. Dr. Mihaela Tomiță, Universitatea de Vest, Facultatea de Sociologie și Psihologie, prof. univ dr. Petru Ștefea, președinte Club Rotary Cetate Timișoara 2019-2020, Aura Danielescu, inspector general școlar, ISJ Timiș.

Până acum, în cadrul proiectului au avut loc câteva etape premergătoare sesiunilor de informare din școli, și anume : încheierea unui parteneriat între instituțiile implicate, organizarea şi derularea a 20 de ore de informare, referitoare la modalităţile interactive de prevenire a consumului de droguri, prin metoda „peer to peer education”, a tinerilor implicați (18 elevi selecționați din 7 şcoli din Timişoara, 2 voluntari acreditați ai CPECA Timiș și 3 voluntari ai clubului Rotary), ședință tehnică de lucru cu toți partenerii, discuții cu școlile și întocmirea calendarului de activități.

În fiecare școală sunt prevăzute să se desfășoare minimum 10 activități, în funcție de posibilitățile unității de învățământ și de disponibilitatea de spațiu. La finalul proiectului, în luna iunie, va avea loc evaluarea finală a campaniei, odată cu marcarea Zilei Internaționale de luptă împotriva traficului și consumului ilicit de droguri, pe 26 iunie.

Clubul Rotary Cetate Timișoara este un club de servicii care ia foarte în serios misiunea de implicare în comunitate. De patru ani suntem preocupați să susținem financiar și să organizăm acest proiect. Am conștientizat că la nivel de societate problema consumului de droguri de risc în rândul tinerilor tinde să fie tratată ca un subiect tabu, în loc să fie interpretată ca o realitate a zilelor noastre și să fie luate măsurile de prevenire din timp. Împreună cu partenerii noștri dorim să ne implicăm și să schimbăm această mentalitate” Spune președintele Clubului Rotary Cetate Timișoara, prof. univ. dr. Petru Ștefea.

Educaţia între egali constituie o propunere educativă în care unii membri, ai unui grup, sunt instruiţi pentru a juca un rol de educator. Educaţia între egali nu este doar o metodă educativă, ea este de asemenea un motor generator de schimbare. Pe acest principiu se bazează proiectul local STOP JOC. STOP DROG! Scopul principal al acestui proiect este de a spori valoarea relaţiei între egali la şcoală, nu numai pentru a sublinia importanţa acestuia în îmbunătăţirea dezvoltării sociale, dar şi în construirea personalităţii tinerilor, în oferirea de informații utile în prevenirea și combaterea consumului de droguri!“, spune comisar de poliție Dorin Copilu – Șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara.

Studenți și cadre didactice din cadrul Departamentului de Asistență Socială ai Facultății de Sociologie și Psihologie sunt implicați într-o o serie de inițiative locale care vizează prevenirea și educarea tinerei generații pentru a învăța și adopta comportamente sănătoase. Universitatea de Vest din Timișoara, alături de autorități, instituții și societatea civilă, organizează și participă constant la activități de prevenire timpurie a consumului de droguri în rândul tinerilor. Acest parteneriat a devenit o constantă în comunitatea locală, fiind cu toții preocupați de sănătatea fizică și mentală a tinerilor noștri”, este părerea prof. Univ. Dr. Mihaela Tomiță, Universitatea de Vest, Facultatea de Sociologie și Psihologie, departamentele de Științele Educației și Asistență Socială.
Gh. M.