Proiecte europene de 20 de milioane de lei pentru copii si adulti cu dizabilitati sau institutionalizati din Timis

Proiecte europene de 20 de milioane de lei pentru copii si adulti cu dizabilitati sau institutionalizati din Timis

- in Administratie, Locale, Slider, Social, Stiri
0

Copiii și adulții cu dizabilități aflați în centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș primesc o mână de ajutor astfel încât să se poate integra mai ușor în societate. Luni, 11 martie, la Consiliului Județean Timiș, au fost semnate contractele de finanțare pentru trei proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Proiectele au o valoare de 20,6 milioane de lei, din care 12 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Acestea vor fi implementate de către DGASPC Timiș, împreună cu CJ Timiș și prevăd construirea a patru case familiale, câte două la Lugoj și Găvojdia, a trei locuințe protejate la Periam, precum și reabilitarea, extinderea sau înființarea unor centre de zi pentru copiii și adulții cu dizabilități sau cei instituționalizați.

De casele de tip familial vor beneficia 52 de copii din centrele de plasament din Lugoj și Găvojdia, iar locuințele protejate sunt adresate unui număr de 30 de adulți cu dizabilități, inclusiv intelectuale, de la centrul din Periam.

În cadrul strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale adresate atât copiilor, cât și adulților, ne-am gândit la închiderea centrelor de plasament până în anul 2020, dat fiind faptul că trebuie să ne conformăm unor directive europene și mai mult decât atât, pentru a ne încadra în strategia națională a serviciilor sociale. Una este ca un copil să trăiască într-un centru rezidențial cu 50 de colegi și alta este ca acest copil să trăiască într-o căsuță de tip familial, pentru că noi ne dorim ca viața acestuia să fie cât mai aproape de mediul familial. Dacă ne referim la protecția persoanelor adulte, integrarea în comunitate a persoanelor adulte cu dizabilități este extrem de importantă și de asemenea este prevăzută în strategia națională și strategia județeană a serviciilor sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități“, a afirmat Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiș.

În acest moment, în centrele de plasament din județul Timiș se află 400 de copii, plus o mie în grija asistenților maternali profesioniști, precum și 700 de adulți cazați în centrele DGASPC Timiș.