Proiect de un milion de euro depus de Maria Grapini pentru integrarea persoanelor cu dizabilități

Proiect de un milion de euro depus de Maria Grapini pentru integrarea persoanelor cu dizabilități

- in Locale, Social, Stiri
0

Europarlamentarul Maria Grapini lansează o inițiativă de integrare a persoanelor cu dizabilități în viața socială și pe piața muncii, la nivel european, printr-un proiect pilot în valoare de 1 milion de euro!

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a venit cu o inițiativă în fața colegilor eurodeputați din Parlamentul European prin care dorește să sprijină economia socială care reprezintă o componentă a politicii integrate de incluziune activă:

Am depus un proiect pilot în cadrul Comisiei de Buget a Parlamentului European în valoarea de 1 milion de euro, prin care să sprijinim economia socială, care nu a fost prioritizată, mai ales în această perioadă în care rata șomajului este în creștere, primele victime ale crizei fiind persoanele vulnerabile, precum cei cu dizabilități”, a menționat Maria Grapini.

Europarlamentarul român a dorit să precizeze care va fi grupul- țintă al proiectului pilot de 1 milion de euro, pe care l-a inițiat: ”Grupul-țintă al acestui tip de economie este reprezentat de persoane cu dizabilități, cu un nivel scăzut de instruire, sau de alte categorii de persoane marginalizate social. Există peste 80 de milioane de persoane cu dizabilități în UE, iar unul din patru europeni are un membru al familiei cu un handicap”.

Maria Grapini scoate în evidență abilitățile ascunse pe care le au aceste persoane, însă nu sunt dezvoltate din cauza lipsei de sprijin social și financiar, de aici și propunerea europarlamentarului român de a susține aceste persoane care au nevoie de îndrumare în dezvoltarea abilităților profesionale:

În general, persoanele cu dizabilități au un simț ridicat de răspundere, sunt conștiincioase, dornice și motivate să își demonstreze potențialul, de multe ori atingând nivele înalte de performanță. În consecință, se poate realiza consolidarea și dezvoltarea unei structuri de economie socială, de exemplu o întreprindere, prin includerea acestor persoane în circuitul activității”.

Mai mult decât atât, Maria Grapini a structurat ideea sa de a sprijini persoanele cu dizabilități printr-un proiect pilot la nivel european: ”La nivelul Uniunii ar trebui să avem un proiect pilot cu un buget de 1 milion de euro pentru ca întreprinderile sociale europene să angajeze psihologi și traineri speciali care să le ofere cursuri de pregătire profesională persoanelor cu dizabilități la sediile acestor întreprinderi, astfel încât aceștia să obțină anumite abilități și mai apoi să se angajeze. Persoanele cu dizabilități vor avea posibilitatea a de alege ce fel de training doresc, în funcție de vocația pe care o au și în dependență de sectorul în care ar dori să profeseze, adaptat abilităților și nevoilor acestora”.

Pe lângă trainingurile profesionale oferite de traineri, psihologi vor folosi tehnici și instrumente pentru a dezvolta stima de sine și încrederea în sine a acestei categorii de persoane pentru ca ele să se poată afirma atât pe plan profesional, cât și în viața de zi cu zi ca cetățeni activi ai societății.

Maria Grapini susține că avantajele dezvoltării sectorului economiei sociale va permite incluziunea socială a categoriilor marginalizate și va înlătura puternicul sentiment de stigmat social al persoanelor care fac parte din acestea: ”Sectorul întreprinderilor din economia socială dispune de un potențial unic de a debloca oportunitățile de angajare și de ocupare a forței de muncă pentru multe persoane cu dizabilități care sunt în prezent excluse de pe piața muncii din cauza lipsei de opțiuni, precum și a lipsei de asistență furnizate angajatorilor care angajează persoane cu aceste nevoi”.

Inițiatorul acestui proiect pilot, europarlamentarul Maria Grapini, este de părere că trebuie să existe un buget special pentru a susține întreprinderile din economia socială prin care să se creeze oportunități de certificare pentru angajați, astfel încât competențele dobândite să poată fi utilizate în toate contextele: ”Aceste întreprinderi trebuie să dezvolte abordări centrate pe persoană pentru a sprijini persoanele cu dizabilități, permițându-le să aibă putere de reprezentare în timp ce participă la viața profesională, dar și în viața personală. Este important să existe structuri de dialog social pentru abordarea problemelor specifice acestor persoane”, închide europarlamentarul Maria Grapini justificarea în fața colegilor pentru acest proiect pilot.

Două Rapoarte ale europarlamentarului Maria Grapini au fost votate în unanimitate în Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European

Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European a adoptat, marți, în unanimitate cu 47 de voturi în favoare pentru proiectul de recomandare a Acordului privind spațiul aerian comun dintre Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova.

De asemenea, unanimitate de voturi au fost date și pentru proiectul de recomandare a Acordul privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre și Republica Moldova, pentru a se lua în considerare aderarea Republicii Croația la Uniunea Europeană, ale căror raportor din partea S&D a fost europarlamentarul Maria Grapini.

Cele două acorduri fac parte din politica de vecinătate a UE. Ele înlocuiesc cadrul acordurilor bilaterale privind transportul aerian dintre statele membre ale UE și Moldova prin instituirea spațiului aerian comun între UE și partenerii săi din cadrul Parteneriatului estic.

Cel de-al doilea acord este necesar ca urmare a aderării Croației la UE la 1 iulie 2013. Acordurile bilaterale în vigoare privind serviciile de trafic aerian dintre statele membre ale UE și Moldova urmează să fie înlocuite de noile acorduri adoptate.

Acordurile prevăd deschiderea treptată și reciprocă a pieței, în ceea ce privește accesul la rute și capacitățile, asigură condiții de concurență echitabile pentru operatorii economici, bazate pe principiile UE, și prevede alinierea legislației Moldovei din domeniul aviației la legislația UE în legătură cu aspecte cum ar fi siguranța, securitatea și managementul traficului aerian.

Este de apreciat faptul că eurodeputații din Comisia TRAN i-au acordat încrederea colegei Maria Grapini și au votat în unanimitate cele două acorduri.

Gh. M.