Programul Național de Diabet reorganizat. În Timișoara, două spitale se ocupă de diabetici

Programul Național de Diabet reorganizat. În Timișoara, două spitale se ocupă de diabetici

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Printre măsurile care vizează îmbunătățirea modului de monitorizare a glicemiei și tratamentelor  necesare pacienților cu diabet se numără HG 737/2018, adoptată de guvern  în data de 1 octombrie 2018, prin care Programul Național de diabet a fost reorganizat în două subprograme: 1. subprogramul de diabet zaharat tip 1; 2. subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațional.

Pentru realizarea unui control optim  al nivelului de glicemie, a fost asigurat  accesul bolnavilor cu diabet zaharat tip 1 la  tehnologii de ultimă generație în domeniul dispozitivelor medicale  specifice pentru administrarea tratamentului și automonitorizarea nivelului glicemic.

Beneficiile introducerii acestor sisteme moderne de monitorizare și tratament constau în eficientizarea schemelor terapeutice administrate bolnavilor insulino-dependenți și reducerea riscului de apariţie a hipoglicemiilor și a complicaţiilor cronice specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat, precum și a severității acestor episoade.

Accesul la  sistemele  de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora, este asigurat  prin  11 centre de specialitate din țară, în baza unor criterii de eligibilitate.  Se estimează ca printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi și 3600 de copii.

Achiziţia, montarea şi eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat se realizează prin centrele metodologice regionale din București  (4 spitale) , Timișoara (2 spitale), Iași (2 spitale), Cluj (2 spitale), Dolj (1 spital).

 „ Am considerat necesare o serie de masuri  pentru  a îmbunătăți  calitatea vieții pacienților cu diabet și a reduce riscul de apariție  a complicațiilor acute și cronice cauzate de diabet.  Însă, să nu uităm  importanța prevenției și depistării precoce a diabetului. Un rol important  are medicul de familie, care  are posibilitatea să evalueze riscul de îmbolnăvire  a persoanelor din lista proprie  prin efectuarea controalelor de rutina și a  riscogramei.  Fac un apel către medicii de familie să utilizeze riscograma pentru a preveni sau depista în faze incipiente diverse afecțiuni, printre care și diabetul. De asemenea, medicul de familie poate preveni apariția diabetului prin consilierea persoanelor din lista proprie pentru un stil de viata sănătos și o dietă corespunzatoare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 De asemenea, anul acesta, au fost introduse în Lista de medicamente compensate și gratuite trei molecule noi, care cresc opțiunile de tratament ale adulţilor cu diabet zaharat tip 2. Moleculele nou introduse contribuie la îmbunătățirea controlului glicemic, prin administrare în combinaţie cu alte medicamente hipoglicemiante, inclusiv insulină, când acestea, împreună cu dieta şi exerciţiile fizice nu asigură un control glicemic adecvat.

Tot din acest an, în pachetul de servicii medicale de baza acordat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost introdus screeningul  prenatal realizat la nivelul maternităților din țară. În cadrul acestui pachet, fiecare gravidă are acces la o serie de servicii medicale printre care  sunt incluse controlul glicemiei și toleranța la glucoză.

La nivel național,  în anul 2017 ,  1.785.300 de persoane cu vârstă între 20 și 79 de ani, reprezentand  12,4% din populația Romaniei sufereau de diabet. În anul 2018, 823.280 de pacienți cu diabet beneficiază de tratament în cadrul Programului Național de diabet. Și în rândul copiilor se constată o creștere a incidenței diabetului. Astăzi sunt în monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip 1. La nivel mondial, 1 din 11 adulți are diabet ( aproximativ 425 milioane), iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip 2. În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații.