Profesorii în prag de pensionare țin tare de scaune la Universitatea Politehnica Timișoara!

Profesorii în prag de pensionare țin tare de scaune la Universitatea Politehnica Timișoara!

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0
uptMai multe cadrele didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara, care au depășit vârsta de pensionare sau care au mai puțin de un an până la pensionare, au ajuns în diverse organisme de conducere (senat, consiliile facultăților, consiliile departamentelor) în detrimentul tinerilor, la alegerile din ianuarie desfășurate la UPT. Bătrânii dascăli ar  putea cu tupeu să își ducă mandatul până la capăt. Acest mod de pătrundere în organele de conducere, în detrimentul celor cu vârste sub 61 de ani, este considerat de profesorul universitar Ilare Bordeașu ca un mod de încălcare a principiilor pe care chiar acei dascăli le promovau, când aveau ani mulți până le pensie. Unul dintre cei mai cunoscuți profesori de la Universitatea „Politehnica” Timișoara, Ilare Bordeașu dă o palmă dură sistemului din care face parte.
Chiar dacă a intrat fără probleme în Senatul UPT în urma alegerilor din ianuarie, Bordeașu susține că unii senatori din UPT au o legitimitate restrânsă. Dincolo de performanțele de excepție pe plan profesional, profesorul universitar Ilare Bordeașu s-a remarcat prin activitatea managerială, fiind timp de 4 ani șeful catedrei de Mașini Hidraulice, dar și prin activitatea sindicală. El a condus timp de opt ani sindicatul din UPT, iar acum este vicepreședintele Alma Mater la nivel național. În 2012 a candidat pentru funcția de rector la UPT și câteva voturi i-au lipsit pentru a ajunge în turul II. Acum se gândește bine dacă va intra într-o nouă cursă. Într-un ciudat sistem cu circuit închis.
Cum au decurs ultimele alegeri din UPT pentru șefii de departamente, consiliul pe facultăți și senatori?
Regulamentul a avut unele neajunsuri. Mereu s-a mers cu majoritate simplă. La alegerea șefilor de departament a trebuit să se stea de dimineața de la 9 până seara la 6 ca să se decidă cine va fi. La fel s-a întâmplat și cu unii consilieri și chiar a senatori. Nu se putea decide. Se ajungea la balotaj sau nu se ajungea la majoritatea simplă pentru că se anulau voturi.
Cum a fost în cazul alegerii senatorilor. Și dumneavoastră ați candidat?
Și acum senatorii în loc să se aleagă de către toată comunitatea academică s-au ales doar la departamente, nu așa cum prevede legea Educației L1/2011, de toată comunitatea academică. Așa scrie legea. Eu nu am avut probleme. Am fost primul ales cu cele mai multe voturi și în Senat și în consiliul departamentului.  Legea educație spune însă clar că senatorii se aleg de întreaga comunitate și nu de comunitatea unui departament…
Ar putea fi interpretabil?
Nu e interpretabil. Asa se alege Senatul UPT. Dar să se citească – legea spune clar cum se aleg senatorii.
Credeți că sunt nereguli cu privire la procedura de alegeri de la UPT?
Cineva trebuie să se sesizeze. Nu poți face doar pe facultate, doar pe departament alegeri când legea zice altceva. Uitați – Legea Educație prevedea că atunci când ai împlinit 65 de ani nu mai poți deține funcții în universitate. Acum vine si spune ca poate. In Carta UPT avem prevazut ca inceteaza mandatul. Sunt necesari și oameni cu experiență. Ar trebui lăsați si tinerii să vină din urmă. Acum, la 65 de ani de fiecare dată vrei să ceri avizul să rămâi profesor și să ții ore. Dacă nu sunt ore ești obligat să părăsești și funcția de conducere. Tinerii, mulți dintre ei valoroși, dacă nu sunt susținuți de cine trebuie nu pot promova pentru că postul e ocupat, că e dat cu prelungire. Nu este normal să se tot procedeze asa, mai ales când nu sunt ore suficiente care să nu blocheze promovarea. Nu zic să pensionezi imediat orice profesor. Sunt și valori care trebuie menținute. Însă trebuie să dai și șansa tinerilor sa promoveze. Altfel nu vor mai face performanta, sau mai rau, vor pleca din sistem.
Puteți da câteva exemple?
Dacă le căutați le găsiți. În Electrotehnică un tânăr foarte valoros, de mare perspectivă, bine cotat internațional nu a putut intra în consiliul pe facultate că a venit un coleg mai în vârstă care a fost șef de catedră, dar care nu are performanțele tânărului. Politehnica a ajuns oglinda societății. Nu putem merge mai departe cu aceasta mentalitate, cu oameni care nu vor să-i lase pe alții în locul lor după ce fac 65 de ani.
Așadar dacă ai împlinit 65 de ani nu mai poți fi senator, prorector, rector la UPT?
La noi în Cartă scrie clar – când ai împlinit 65 de ani a doua zi îți predai mandatul functiei de conducere. Senator …da pentru ca nu este considerata functie de conducere. Insa daca ești șef de departament, director, orice insemana functie de conducere, iți depui mandatul. Acum, văzând care este vârsta unor colegi din Senatul UPT, mă întreb dacă nu s-a dorit să se umple Senatul cu oameni de 65 de ani sau care împlinesc 65 de ani pentru a schimba hotărârea firească dată de Senatul UPT ce prevede să-ți predai funcția de conducere când împlinești 65 de ani? Sau…poate nu înțeleg eu ca cei care au sub 61 de ani, sau cei mai tineri de 61 de ani nu doresc sa facă parte din acest organism, care are obligația de a da hotărâri prin care firescul și normalul să fie cărți de vizită?
Au fost cazuri când nu au vrut să plece din UPT?
Au fost cazuri neplacute la UPT – când profesorii nu mai voiau să-și depună mandatele. Se credeau pe viață. Sper să nu fiu atât de naiv ca Petrea Țuțea care încă mai crede în deșteptarea și demnitatea poporului român când el e cuprins de slugărnicie și poziția caprei. Ser să nu fiu atât de naiv. Am luptat foarte  mult pentru recunoașterea și promovarea normalitatii, a valorilor prin tineri.
Și actualul rector ar face 65 de ani în timpul mandatului dacă mai câștigă unul…
Nu știu. Chiar nu știu. Nu vreau să vorbesc despre profesorul Viorel Șerban. Nu ar fi corect din partea mea. Are dreptul să candideze și să fie rector. Este decizia dânsului. Eu vorbesc despre normalitate. Dacă cei care au ajuns acum în Senat vor să se mențină  hotărârea Senatului UPT și prevederea din Carta UPT prin care la împlinirea vârstei de pensionare, 65 ani, a doua zi după împlinirea acesteia îți predai mandatul funcției de conducere, sau… dacă în viitorul apropiat sau mai depărtat, anularea acestei prevederi devine obiectiv principal. Spun asta pentru că știu cum au fost pensionați profesori și academicieni la împlinirea vârstei de 65 ani, când senatori erau mulți dintre cei care acum sunt în aceeași situație, sau vor ajunge în aceeași situație, înainte de terminarea celor 4 ani de mandat.
În 2012 ați candidat pentru funcția de rector la UPT. Veți candida și la alegerile din februarie?
Nu m-am gândit încă dacă o să mai candidez. Eu vreau ca cel care va fi rector să crească valoarea UPT, să readucă transparența și să renască speranța în cei care vin. Iar profesorilor valoroși, care se apropie de pensie, să li se ofere șansa de a continua activitatea, cu remunerare adecvată, să nu fie pierduți din lipsa de ore. Să se creeze soluții care să nu ducă la disensiuni între dânșii și cei tineri care speră și merită promovare. Oricine ar veni rector trebuie să le redea oamenilor, în primul rând, curajul.
Dacă ați ajunge rector ce ați face?
Cine mă cunoaște știe ca dacă vin eu rector fac tot ce am promis. Mereu m-am ținut de cuvânt. Transparență totală și tot ce ei au pierdut ei vor recâștiga. Acum plata cu ora nu e la valoarea impusă de lege, câștigurile în instanță se vor respecta, promovările vor fi la vedere, gradațiile de merit vor fi și ele la vedere. Tot ce ei au clamat eu voi pune la vedere. Să nu mai existe discuții. Să nu ne mai împărțim în bisericuțe. Să fim un tot unitar. Nu sunt decis. Vreau să vină un om care să respecte principiile promovate de mine încă din 2012, care constat că sunt valabile și în 2016. Acești oameni sunt mulți în UPT. Nu înțeleg de ce nu se lansează și preferă să stea retrași. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *