Prof.univ. dr. Alin Cumpănaș, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Județean: Până la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2023, va reîncepe transplantul renal

Prof.univ. dr. Alin Cumpănaș, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Județean: Până la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2023, va reîncepe transplantul renal

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
1

După patru ani de lucrări, Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara a fost modernizată. Astfel, marți, spațiul clinicii  este redat medicilor și  pacienților complet refăcut. Sunt în total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru urologie cu 64 de paturi  și 3 saloane cu 8 paturi, destinate transplantului renal.

Toate saloanele au fost modernizate, au grup sanitar propriu cu toaletă și duș și au fost amenajate și saloane speciale  pentru pacienții cu dizabilități. A fost înlocuită întreaga instalație electrică și  fiecare pat în parte are propria stație de oxigen. Există instalații moderne pentru semnalizarea și monitorizarea incendiilor, iar zona compartimentului transplant este dotată cu aer condiționat laminar. Tot aici  sunt circuite separate pentru donator și primitor și saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant. 

Aproximativ 75 de paturi sunt gestionate de o echipă formată din 12 medici specialiști și primari  secondați de 20 de medici rezidenți. Cel mai tânăr asistent medical are 25 de ani. Este parte a unui colectiv care funcționează după norme etice medicale înalte, instruit  să  trateze toate  afecțiunile care implică tractul urinar, masculin și feminin și organele  de reproducere masculină. 

Clinica de Urologie a SCJU Timișoara este singura clinică din județ care practică chirurgia aparatului reno-urinar și genital masculin.  Cea mai frecventă patologie tratată este patologia litiazică și afecțiunile oncologice, respectiv tumorile vezicale și cancerul de prostată. De altfel, secția –clinică a SCJUT  deservește toate județele limitrofe Timișului. De regulă, sunt  tratate aici  mai bine de 300 de cazuri pe lună.  În perioada ianuarie – iunie 2022 secția –clinică Urologie  a tratat și externat 1.400 de pacienți.

La noua clinică condițiile de cazare sunt excelente. Avem saloane cu trei, două sau un pat. Am lucrat etapizat cu 30 – 40% din capacitate. Ne-am cerut scuze pacienților, fiindcă în acești ani au fost momente destul de dificile, fiindcă nu erau cele mai bune condiții. Am căutat ca să avem o calitate a actului medical foarte bună, să nu fie afectată de condiții. Numărul de proceduri medicale s-a menținut aproape constant chiar dacă numărul de locuri a fost redus în perioada renovărilor, prin reducerea duratei de spitalizare. Media duratei de spitalizare a fost de putin peste 3 zile, față de șapte zile jumătate cât era inainte de lucrări. Avem și echipamente medicale de top. Sunt bucuros că vedem secția redeschisă în totalitate. Am trecut cu bine peste perioadele delicate și iată-ne într-un spațiu total refăcut și mult mai luminos. Suntem prezenți alături de pacienți și ne preocupăm pe mai departe de confortul lor și de calitatea actului medical”, a declarat prof. Cumpănaș.

Clinica de Urologie a SCJUT funcționează în spital din 1974

În 1980, echipa medicilor de atunci,  pune la punct, în premieră, procedura realizării primului transplant renal de la un donator în moarte cerebrală.   În timp, clinica asimilează  elemente umane  valoroase și dă contur  unui nucleu de specialiști marcanți care vor susține intervenții chirugicale complexe. Din anii 90 și până în anii 2000, clinica are în portofoliu peste  25 de transplanturi.

Secția-clinică urologie are și un  cabinet ce funcționează în sistem ambulatoriu, la parterul clădirii principale a SCJUT. Abordarea medicilor în toată patologia specifică urologiei este dublată de aparatură modernă și bine instrumentată. Colectivul clinicii  este tînăr și deschis către pacienți și aparținătorii acestora în favoarea tratării și vindecării patologiei specifice.

1 Comment

  1. Pingback: Pregătiți ceasurile: OCTOMBRIE, transplant renal la Timișoara! Sau vom auzi de ce, IAR, „nu s-a putut!” – Info Timișoara

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *