Prof. dr. Sorin Olariu, Chirurgie I: “Boala venoasă nu te omoară, dar bolnavul poate ajunge în situații infirmizante”

Prof. dr. Sorin Olariu, Chirurgie I: “Boala venoasă nu te omoară, dar bolnavul poate ajunge în situații infirmizante”

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Peste 150 de medici de familie din Timiș și chirurgi specialiști în boala varicoasă de la Clinica de Chirurgie I Timișoara, condusă de prof. univ. dr. Sorin Olariu, s-au reunit miercuri, 27 iunie, la Casa Adam Muller Gutenbrunn să afle despre cele mai revoluționare metode de tratament în flebologie.

Despre tratamentele moderne în cura varicelor a vorbit prof. Olariu. Astfel, cele șase metode sunt: Cryostripping-ul, Venaseal, Clarivein, EVLT Laser, Radiofrecvența și Trat Sclerozant –spumă, ecoghidat.

Cryostripping-ul este o metodă minim invazivă de înlăturarea venei bolnave, fără risc de recidivă, prin repermeabilizarea venei. Este o metodă rapidă cu durere postoperatorie minimă și hematoame reduse. Este perfectă pentru chirurgia de zi. Venaseal sau Lanchtime surgery este o tehnologie modernă, prin care se polimerizează vena. Nu necesită anestezie, nici spitalizare, iar pacientul este recuperat imediat. Radiofrecvența este o metodă endotermică și necesită doar o anestezie locală prin intumescență. Aceasta este mai precisă ca laserul și se face ambulatoriu, iar pacientul este recuperat imediat. Clarivein este un procedeu mecano-chimic cu abord endovenos și se practică în ambulator. Este superior sclerotrerapiei.

Simpozionul “Tratamente moderne în flebologie”, la care au fost invitați toți medicii de familie din Timiș, a fost  organizat  de Clinica de Chirurgie I, din cadrul Spitalului Județean Timișoara, Asociația Română de Flebologie și Asociația Medicală “Academcian Pius Brânzeu”. “Am vrut să prezentăm noutățile în domeniu, ceea ce noi aplicăm în Clinica I, dar și ce se aplică la nivel european. De asemenea, am prezentat doctorilor de familia și tendința actuală în acest domeniu al flebologiei în tratamentul bolii venoase. Vrem, astfel, să popularizăm în rândul medicilor domeniul și să atragem atenția despre problemele complicate pe care le ridică bolile venoase pacienților netratați la timp. Boala venoasă nu te omoară, dar evoluează dramatic, dacă nu este tratată și omul poate ajunge în situații infirmizante, asta, de obicei, fiindcă pacientul neglijează suferința. De aceea medicii de familie trebuie să aibă o relație strânsă cu pacienții și să îi îndrume către medicii specialiști imediat”, a spus   prof. Sorin Olariu.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *