Prof. dr. Marius Craina, candidatul Pro România la primărie, a prezentat programul Timișoara verde

Prof. dr. Marius Craina, candidatul Pro România la primărie, a prezentat programul Timișoara verde

- in Locale, Politica, Stiri
0

Pro România Timiș, prin candidații pentru funcția de consilieri locali, în frunte cu prof. dr. Marius Craina, la funcția de primar al Timișoarei, a prezentat programul Timișoara verde, luni 14 septembrie, la conferința de presă ținută, într-un loc simbolic: la Pădurea Verde.

Uneori trebuie tăiat un arbore bătrân care reprezintă un pericol pentru cetățeni, dar nu cum s-a întâmplat în Piața Victoriei unde erau arbori mari care s-au uscat, dar, practic Primăria Timișoara i-a tăiat și a fost desființată acea zonă verde pentru că trebuia să extindă terasele a clientelei politice. Sunt lucruri pe care noi le cunoaștem, dar în aceste condiții trebuie să și luăm măsurile corespunzătoare. Când tai un arbore din oraș trebuie să pui altul sau alții în loc, nu cum face primăria taie, fără să pună nimic în schimb”, a spus Adam Crăciunescu, fost ministru secretar de stat și fost director al Romsilva, iar acum candidat pentru un post de consilier local pentru Pro România Timiș.

În legătură cu spațiile verzi, Crăciunescu a mai atras atenția că există o societate a Primăriei Timișoara îmbătrânită, netehnologizată, rămasă în urmă față de tehnica actuală. Se ocupă numai de zona centrală a orașului. Celelalte zone sunt date la diverși clienți ai primăriei, fără să vedem o eficiență în pregătirea și întreținerea spațiilor verzi din oraș. Pro România prin viitorii consilieri locali și Marius Craina, își propune să facă o analiză cu specialiștii de la USAMVB să identificăm aceste aspecte pentru a îmbunătăți statutul de Timișoara verde.

Prof. dr. Marius Craina spune că programul Timișoara verde va avea succes prin introducerea conceptului de oraș inteligent, prin tehnologizare și digitalizare. Toate acestea trebuie implementate în colaborare cu mediul universitar, astfel, ca în oraș calitatea vieții oamenilor să fie pe trend ascendent.

Prin aplicarea tehnologiei, putem să depistăm în cel mai scurt timp cu putință toate caracteristicile poluării în diversele zone ale municipiului Timișoarei, astfel încât să fim informați al secundă despre nivelul de poluare. Astfel, se pot lua măsuri imediate, cetățenii pot fi informați, ar fi o măsură excepțională pentru sănătatea a noastră a tuturor. Rezultatele pot fi transmise în mod real către Direcția de Sănătate Publică Timiș și spitale. Astfel, se poate stabili cu exactitate situația cu privire la nivelul poluării. De asemenea, trebuie făcută și informatizarea acestor informații astfel, ca acestea să fie disponibile tuturor timișorenilor”, a declarat Craina.

Cu iluminatul public se consumă foarte mulți bani și de aceea trebuie scăzute costurile, prin introducerea tehnologiilor moderne, cum sunt ledurilor și digitalizare surselor de energie. Problema parcărilor: sunt locuri insuficiente pentru parcarea mașinilor, de aceea foarte mulți cetățeni parchează pe unde apucă, de aceea este nevoie și aici digitalizarea domeniului și marcarea fiecărui loc cu senzori. Astfel, fiecare poate afla imediat uitându-se pe telefonul mobil unde sunt locuri libere.

Craina a mai spus că în oraș curățenia e deficitară în multe dintre zonele pe care le-am vizitat. Un oraș inteligent poate introduce containere cu senzori care să semnaleze umplerea lor, iar în acel moment instituțiile care se ocupă de curățenie pot lua măsuri imediat și să le golească. Stațiile de încărcare a mașinilor electrice sunt prost semnalate, de aceea trebuie îmbunătățită această situație. De asemenea, dr. Craina mizează și pe introducerea conceptului de telemedicină și teleconsultație, dat fiind că suntem în pandemie.

Adam Crăciunescu a mai atras atenția că modul în care orașul se ocupă de gunoi este total ineficient. „Condiția de bază în creșterea confortului locuitorilor este să asigurăm curățenia în oraș. Crearea unui ecosistem funcțional, sănătos și prietenos este proiectul pe care noi vrem să-l propunem în programul nostru, alături de consilierii Pro România, conduși de prof. Marius Craina, din funcția de primar. Constat cu regret că la Timișoara parcă este un oraș mai murdar, mai prăfuit, decât cu 10 ani înainte. Timișoara era odinioară orașul parcurilor și al florilor, dar primăria nu a găsit o soluție să se identifice spațiile verzi din cartiere, ca să fie bine întreținute”, a spus Crăciunescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *