Producători de alune din Timiș curtați de Ferrero Rocher din Italia

Producători de alune din Timiș curtați de Ferrero Rocher din Italia

În județul Timiș există în desfășurare 30 de proiecte ale potențialilor cultivatori de alune, iar pe rod sunt 800 de hectare de aluni, în zona Lugoj –Bara. Conform specialiștilor de la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMVB Timișoara, în total, vor fi 1.800 de ha, după ce vor fi implementate proiectele actuale, în județul Timiș.

De aceea, constatând că județul are un potențial mare în această direcție, reprezentanții celui mai mare importator și distribuitor de alune – compania italiană Ferrero Rocher – s-au întânit cu furnizorii de alune din Timiș, dar și potențialii cultivatori  și cumpărători, USAMVB Timișoara, joi 28 martie.

Am vrut să îi punem la un loc pe toți cei interesați de cultura alunului. La eveniment au fost prezente multe firme care au în dezvoltare proiecte cu livezi de aluni”, a explicat prof. dr. Alin Dobre, din cadrul Facultății de Horticultură, organizatorul întâlnirii.

Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom Dudeștii Vechi, care are un program de cultivare a alunilor pe 1.000 ha, a explicat de ce a mizat pe acest tip de cultură.

Agricultura modernă trebuie diversificată, nu trebuie fixată numai pe culturile mari intensive. Trebuie să ne specializăm și pe alteceva. Mereu trebuie ceva nou, pentru progres și dezvoltarea fermei. Cultivarea alunului în Timiș este în plină expansiune, iar alunele sunt foarte căutate de către producătorii de ciocolată și de panificație și nu  numai de ei. La nivel european alunele de cosum au o mare căutare. De aceea noi am decis să cultivăm alunul pe 1.000 de ha. Problema este că o livadă are nevoie de 5 -6 ani până să producă. Noi vom face și stocare și construim și un siloz mare, dar și o fabrică de procesare. În total vom crea locuri de muncă pentru 50 de angajați în acest proiect important”, a spus Stoppa.

Pentru pregătire terenului arat, scarificat etc. costul standard este de 840 de euro pe ha. Dacă se dorește o plantație nouă peste cea veche costul pentru defrișare este de 760 de euro pe ha. Pentru irigație este nevoie de 3.500 euro pe ha.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *