Probleme grave într-un ocol silvic din Banat. Peste 10.000 de copaci tăiați ilegal

Probleme grave într-un ocol silvic din Banat. Peste 10.000 de copaci tăiați ilegal

- in Eveniment, Locale, Slider, Stiri
0

Garda Forestieră Timișoara a descoperit o serie de nereguli în urma unui control tematic realizat la Ocolul Silvic Nera, din județul Caraș-Severin, în cursul acestui an. Astfel, potrivit reprezentanților instituției, peste 11.300 de arbori au fost tăiați ilegal, în valoare de 367.000 lei.

Ca urmare a numeroaselor încălcări ale legii, Garda Forestieră Timișoara a înaintat Parchetului 19 plângeri penale ce vizează tăieri fără drept de arbori aflați în gestiunea pădurarilor, plus încă șase plângeri pentru alte nereguli.

De asemenea, pentru tăieri fără drept de arbori în parchetele exploatate de către echipele Ocolului Silvic Nera, a fost retras Certificatul de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră a acestuia. Totodată, pentru tăieri fără drept de arbori a fost solicitată retragerea Certificatului de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră deținut de doi operatori economici care au efectua exploatări forestiere pe raza Ocolului Silvic Nera”, a informat Garda Forestieră Timișoara.

Reprezentanții instituției au mai aplicat 8 amenzi, cu o valoare totală de 18.000 lei, Ocolului Silvic Nera, 25 de sancțiuni, cu o valoare de 21.000 lei, personalului Ocolului Silvic Nera, plus alte 18 amenzi, cu o valoare de 14.000 lei, firmelor care au desfășurat activități de exploatări forestiere fără respectarea legii, tot pe raza Ocolului Silvic Nera.

S-a aplicat măsura complementară de confiscare fizică a unui volum de material lemnos de 41,49 mc, din care 36,24 mc lemn rotund fag și 5,25 mc furnir tehnic fag – din gestiunea depozitului de material lemnos ce aparține Ocolului Silvic Nera. În urma verificării lucrărilor de împăduriri, s-a constatat că acestea nu au fost executate pe suprafața de 0,59 ha, fiind dispusă imputarea contravalorii lucrării și anume 6.726 lei și a unui număr de 2.953 puieți. A fost dispusă imputarea sumei de 65.684,28 lei, reprezentând contravaloarea a 117,8 ha de degajări recepționate însă neefectuate în teren. A fost dispusă imputarea sumei de peste 24.000 lei, reprezentând contravaloarea a 42,13 ha de curățiri recepționate însă neefectuate în teren. A fost constatată lipsa un număr de 1.397 puieți forestieri din specia molid din pepiniera Ocolul Silvic Nera, fiind dispusă imputarea sumei de 1.397 lei, reprezentând contravaloarea lor”, transmite Garda Forestieră Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *