Primul concurs de arătură din România a avut loc în Nădlac

Primul concurs de arătură din România a avut loc în Nădlac

- in Agricultura, Locale, Social, Stiri
0

După regulamentul Campionatului Mondial de Arătură, Asociația producătorilor agricoli Țăranului Nădlăcan a organizat primul concurs de arătură din țară marți, 13 august, la care au participat opt fermieri.

Ideea de a organiza acest concurs mi-a venit după o vizită în străinătate, în Cehia, unde a avut loc o manifestare asemănătoare. Mi-a plăcut mult și mi-am dat seama că noi încă avem o problemă în ceea ce privește arăturile. Din nefericire vechea generație de mecanizatori s-a dus iar noua generație nu prea a învățat. E o ruptură”, a explicat Gheorghe Porubski, președintele asociației.

Una dintre reguli a fost că tractorul nu are voie să treacă gol peste câmpul nearat. Tractoristul trebuie să calculeze parcela astfel încât să pornească și să încheie fără să treacă cu plugul în gol. Trebuie să meargă în plin.

De asemenea, s-a urmărit și adâncimea de lucru. Aceasta a fost la 25 de centimetri. Câștigători au fost Vasile Stamate – cea mai dreaptă brazdă, Ciaian Ion – cel mai bun consum, Mercsak Ioan – cel mai bun timp. Juriu a fost format din specialiști din cadrul USAMVB Timișoara și din cadrul DAJ Arad.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *