Primăria Timișoara vrea să lase romii de pe Loga fără curțile caselor

Primăria Timișoara vrea să lase romii de pe Loga fără curțile caselor

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, este decis să intre în conflict cu romii care au intrat în posesia vilelor din zona Loga, din centrul orașului. Lațcău susține că multe dintre terenurile pe care se află curțile acestor case nu ar fi în proprietatea romilor, ci în cea a statului român. În aceste condiții, la nivelul Primăriei Timișoara au început primele demersuri cu scopul trecerii lor în domeniul privat al municipiului.

De altfel, marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara, a și fost aprobat un proiect de hotărâre prin care un teren aflat pe str. Beethoven, nr. 1, să ajungă în proprietatea primăriei. Este vorba de o parcelă aflată lângă noua clădire a Clinicii ORL a Spitalului Municipal Timișoara, pe care romii au pus stăpânire, astfel că nu se permite accesul la imobilul aflat în construcție.

Acest teren este, de fapt, una dintre multele case din Timișoara, din zona Loga, care au ajuns în mâna clanurilor de romi prin moduri pe care le bănuim, dar nu știm în mod exact cum s-au întâmplat aceste lucruri. Iar terenul în sine este terenul statului român, în folosința Sfatului Popular al Timișoarei. Adică este statul român pe care municipiul Timișoara se poate intabula. Noi în această zonă avem un obiectiv de investiție extrem de important, extinderea la spitalul ORL, spital care nu are acces rutier, nu are acces pentru pompieri, pentru ISU în spate. Iar noi avem foarte multe astfel de situații ca municipiu în care clanuri de romi au preluat case, patrimoniu al Timișoarei, dar terenul din curțile lor, uneori mii de metri pătrați în centrul Timișoarei este statul român, nu este privatizat, nu este retrocedat”, a afirmat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a mai precizat că planul instituției este ca toate terenurile din centrul orașului ocupate de romi și care sunt proprietate a statului român să ajungă în administrarea municipalității.

Noi ar trebui, și sper că este un prim proiect și ca cei de la Patrimoniu să pregătească cât mai multe, ca toate aceste terenuri care este statul român în folosința Primăriei Timișoara și care sunt parte din astfel de retrocedări sau preluări cu forța să le trecem în proprietatea municipiului și să le securizăm. Dacă nu am putut la vremea respectivă să securizăm patrimoniul construit din centrul orașului, măcar terenul liber din centru, care este al statului român sau al municipiului să putem să-l securizăm, să-l trecem în proprietatea municipiului și într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să putem să-l și utilizăm în interesul cetățenilor și nu al clanurilor de romi care au pus stăpânire pe centrul Timișoarei”, a declarat Ruben Lațcău.

Cosmin Tabără Amânar, viceprimarul PNL al Timișoarei, susține că ar fi, totuși, vorba de o situație izolată în cazul parcelei de lângă Clinica ORL. „Pe str. Beethoven, nr. 1, este un obiectiv important pentru Timișoara. Acolo se construiește spitalul ORL, iar noi am avut o îngrădire a accesului. Prima dată ni s-a permis accesul, s-a demolat acel spital, iar în momentul în care s-a început construcția, a început acel șantaj, acea poziție de forță de a interzice constructorilor să-și desfășoare activitatea. Sigur că este o chestiune mai aparte, nu înseamnă că intrăm în curtea tuturor oamenilor, dar acolo, pe lângă nevoia de a construi, în viitor va fi și o problemă legată de accesul salvărilor sau al mașinilor de pompieri”, a afirmat Cosmin Tabără Amânar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *