Primăria Timișoara se pregătește să reabiliteze pasarela pietonală Gelu

Primăria Timișoara se pregătește să reabiliteze pasarela pietonală Gelu

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Primăria Timișoara intenționează să reabiliteze, în acest an, pasarela pietonală Gelu-Crizantemelor peste Bega, aflată în zona Iosefin, veche de aproximativ 70 de ani și care este într-o stare avansată de degradare. Astfel, aleșii locali au aprobat, ieri, în plen, actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți acestui obiectiv de investiții.

Pasarela Gelu asigură legătura dintre strada Gelu și strada Crizantemelor peste canalul Bega. Pasarela a fost construită în anul 1949. Are o lungime de 46 metri, iar lăţimea este de 2,2 metri. În prezent, traficul care se desfăşoară pe pasarelă este pietonal, iar circulația ciclistă de pe un mal pe altul este împiedicată de panta abruptă de urcare-coborâre a scărilor pasarelei. Lucrările de întreţinere la această pasarelă au fost în general sporadice. În timp s-a produs degradarea betonului de acoperire a armăturii, care prin dislocare a favorizat corodarea acesteia din urmă, reducându-se astfel capacitatea portantă a elementului de rezistenţă şi în final a structurii în ansamblu“, scrie în documentația care însoțește proiectul de hotărâre.

Concret, municipalitatea își propune să reabiliteze pasarela pietonală Gelu prin realizarea unei suprastructuri din două grinzi principale casetate, construite din oţel, solidarizate la partea superioara printr-o placa de suprabetonare din beton armat. De asemenea, infrastructura podului va fi realizată din două culei și două pile. Totodată, calea pe pasarelă va fi compusă din zonă pietonală și ciclistă, pe suprafaţa căreia se vor crea și zone de spațiu verde. Pasarela va fi prevăzută cu iluminat public, arhitectural și parapete de protecție din oțel zincat.

Durata pentru execuția lucrărilor proiectate este estimată la șase luni, sursa de finanțare fiind bugetul propriu al Primăriei Timișoara.

Precizăm că în urma obţinerii avizelor în vederea emiterii Autorizaţiei de Construire au fost aduse modificări soluţiei constructive, acestea determinând modificări ale Devizului General aprobat prin HCL 456 din 09.09.2019, unde valoarea lucrărilor a fost estimată la 12.633.464,68 lei (inclusiv TVA), din care construcţii montaj C+M – 10.272.991,72 lei (inclusiv TVA). Valoarea actuală a investiţiei, determinată în urma obţinerii tuturor avizelor la faza Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, precum şi la faza de Proiect Tehnic, este stabilită la 12.625.785,89 (inclusiv TVA), din care construcţii montaj C+M – 9.837.116,34 lei (inclusiv TVA)“, explică reprezentanții municipalității.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *