Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, vorbește de câteva zile despre importanța implicării medicilor de familie în campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Mai mult, șeful CJ Timiș a susținut că, aseară, a vorbit cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul național al campaniei de vaccinare, despre acest subiect.
Astfel că, Dominic Fritz, primarul Timișoarei a anunțat, astăzi, că în doar câteva zile va începe un proiect-pilot în capitala Banatului, în premieră națională. În cadrul acestuia, 50 de medici de familie vor fi implicați în campania de vaccinare.
Dominic Fritz a precizat că a discutat despre acest proiect-pilot cu colegul său de partid, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, care și-a arătat sprijinul în implementarea lui.
“Ideea este foarte simplă: vrem să accelerăm viteza de vaccinare și prin vaccinare la cabinetele proprii ale medicilor de familie din zona metropolitană, în jurul Timișoarei. Sâmbătă am transmis un apel, împreună cu ministrul Sănătății și cu doctorii Mihai Iacob și Elisabeta Spătaru, către medicii de familie din Timișoara să se înscrie în acest proiect-pilot. Le mulțumesc celor 50 de medici care s-au înscris până astăzi în proiectul nostru. Astăzi vom trimite aceste cereri de înscriere la București, la Ministerul Sănătății, ca să fie operate în platforma națională de vaccinare. Proiectul-pilot arată în felul următor: fiecare medic înscris va putea primi 100 de doze de vaccin și consumabile aferente. Va primi și 100 de teste antigen, rapide, ca bonus pentru cabinetul lui. Asta înseamnă că vom putea aplica încă 5.000 de vaccinuri pentru timișoreni și cei care locuiesc în zona metropolitană”, a declarat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei a detaliat că cei 50 de medici de familie implicați în proiectul-pilot vor fi remunerați din două surse, Ministerul Sănătății și sponsorizarea făcută de un mare lanț de magazine.
”Momentan, este doar un proiect-pilot pentru că nu există încă un cadru de finanțare foarte clar pentru vaccinarea prin medicii de familie. Am găsit o soluție hibridă, cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie vor primi 30 lei/pacient de la Ministerul Sănătății, iar suplimentar, Asociația Timiș de Medicină de Familie va suporta 40 lei în plus per pacient. Acești bani sunt obținuți printr-un contract de sponsorizare cu lanțul de magazine Profi. Speranța este că după ce reușim noi în Timișoara să arătăm că medicii de familie au un rol important de jucat în această campanie de vaccinare, atunci modelul va fi preluat și la nivel național”, a explicat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei a mai precizat că reprezentanții instituției lucrează de mai mult timp la acest proiect-pilot ”pentru că am simțit că nu se mișcă lucrurile destul de repede. Sper că nu va depinde de noi să se demareze și la nivel național. Noi, în Timișoara, nu vrem să așteptăm până când la nivel național va fi gata acest sistem și de aceea Ministerul Sănătății a decis să dea drumul la Timișoara acestui proiect-pilot. Din câte am înțeles, medicii vor fi introduși în platformă și în următoarele zile vor putea vaccina pacienții lor în cabinete. Cei care participă în proiectul pilot îi vor informa pe pacienți de posibilitatea de a participa la acest proiect și de a fi vaccinați prin ei, și nu printr-un centru de vaccinare. Este o posibilitate suplimentară”.