Primaria Timisoara a vrut sa vanda vila pe care o detine la Poiana Marului. Cine s-a opus

Primaria Timisoara a vrut sa vanda vila pe care o detine la Poiana Marului. Cine s-a opus

Primăria Timișoara vrea să scape de vila-pensiune Bistra pe care o deține în Poiana Mărului. Imobilul se află într-o stare de degradare, iar municipalitatea nu intenționează să aloce fonduri pentru a-l renova. În aceste condiții joi, 25 iunie, în plenul Consiliului Local Timișoara, a fost supus votului un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea vânzării prin licitație publică a vilei aflată în satul Măru, comuna Zăvoi, din județul Caraș-Severin, proprietatea privată a primăriei.

Având în vedere faptul că în ultimii 5 ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic, respectiv în anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei , în anul 2016 au fost 15 solicitări și s-au încasat 360 lei , în anul 2017 au fost 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 au fost 8 solicitări și s-au încasat 36 lei iar în anul 2019 doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii 5 ani, versus cheltuielilor generate de Vila Bistra, se constată că veniturile încasate din taxele pentru cazarea în Vila Bistra sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile pentru consumul de utilități și impozit pe clădire. Motivele pentru care s-a stabilit oportunitatea vânzării imobilului sunt de ordin estetic și economic (acesta se află în stare de degradare iar Municipiul Timișoara se află în imposibilitatea de a realiza investiții și de a-l valorifica în vreun mod), legislativ, financiar și social. Păstrarea în patrimoniul municipiului ar crea prejudicii bugetului local, distanța făcând aproape imposibilă întreținerea și administrarea acestuia. Vânzarea imobilului descris mai sus ar asigura administrarea eficientă a domeniului privat al Municipiului Timișoara, prin atragerea de venituri suplimentare la bugetul local“, scrie în documentația care însoțește proiectul de hotărâre.

Doar că planurile Primăriei Timișoara au fost date peste cap de consilierul local independent Adrian Orza și de aleșii PSD, care nu votat pentru vânzarea vilei din Poiana Mărului.

Pe ordinea de zi a CLT s-a aflat astăzi un proiect de HCL prin care primăria dorea să vândă proprietatea deținută în Poiana Mărului, și anume Vila -pensiune Bistra. Această veche proprietate a Primăriei Timișoara datează din anii 40, când cei de atunci au învestit în acest patrimoniu, reușind achiziționarea sa. Vila are o suprafață de 902 mp și un teren de 4.600 mp și este în proprietatea privată a Primăriei Timișoara din 1937, când a fost inaugurată. Multă vreme a fost cea mai importantă construcție cu destinație turistică din zonă. Varianta propusă de mine era ca ea să rămână în proprietatea primăriei, făcând doar o concesiune în acest sens. Nu o vânzare. Dincolo de valoarea aceasta juridico/patrimonială, cred că e vorba și de respect pentru istorie. Eu m-am opus la vot și consilierii din PSD, de asemenea, nu au votat “pentru”. Voturile celor din PNL nefiind suficiente pentru a realiza majoritatea de 2/3 cerută pentru proiectele de patrimoniu. Momentan, vila rămâne în proprietatea primăriei. “Până la o altă configurație a consiliului local”, cum spunea domnul primar. Și aici sunt și eu de acord. Sper să rezulte o alta, după alegeri“, a explicat Adrian Orza.