Prima sesiune de consultarea publicului cu privire la Planul de Management al apei în Banat

Prima sesiune de consultarea publicului cu privire la Planul de Management al apei în Banat

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) a organizat prima sesiune de informare, consultare şi participare a publicului larg şi a factorilor interesaţi de gospodărirea apei din domeniul industriei şi agriculturii, cu privire la „Proiectul Planului de Management Bazinal al Spaţiului Hidrografic Banat, al II-lea ciclu 2016-2021”.

Scopul sesiunii a fost ca acest document să fie revizuit şi îmbunătăţit în vederea aprobării lui, pentru a fi apoi legiferat la nivel naţional. Documentul a putut fi consultat online pe site-ul ABAB încă din 22 decembrie 2014 unde va şi rămâne până la 22 iunie 2015.  

Prin procesul de consultare a factorilor interesaţi şi a publicului larg, se pun în discuţie măsurile necesare pentru diminuarea efectelor negative ale presiunilor semnificative asupra corpurilor de apă generată de diverse categorii de utilizatori a resursei de apă, aşa cum a fost identificată în proiectul planului de management bazinal actual. Este vorba despre consultarea factorilor interesaţi de gospodărirea apelor din domeniul industriei şi agriculturii (consultare finalizată), apoi despre consultarea factorilor interesaţi de gospodărirea apelor din domeniul aglomerărilor umane şi  consultarea factorilor interesaţi de gospodărirea apelor din domeniul alterărilor hidromorfologice (consultări ce se vor derula până în 22 iunie).

Ponderea cea mai mare a măsurilor de bază cuprinse în primul ciclu de planificare al Planului de Management al Spaţiului Hidrografic Banat a fost realizată astfel: pentru industrie, sumele alocate investiţiilor s-au ridicat la 112 milioane euro, iar pentru agricultură s-au investit 23 milioane euro. Ca urmare, pentru cel de-al doilea ciclu de planificare urmează să se implementeze un număr mai mic de măsuri de bază, dar fondurile necesare sunt mult mai mari.

Pentru cel de-al doilea ciclu de planificare, datorită eficienţei măsurilor suplimentare implementate în primul ciclu de planificare pentru domeniul industrie, a fost identificat un număr redus de măsuri suplimentare care mai necesită a fi implementare pentru atingerea obiectivelor de mediu.

În ceea ce priveşte domeniul agricol, datorită faptului că trebuie urmărit efectul măsurilor suplimentare implementate în primul ciclu de planificare, nu s-au identificat măsuri suplimentare pentru cel de-al doilea ciclu de planificare.

La această şedinţă de consultare a publicului din domeniul industriei şi agriculturii, au fost prezenţi 73 reprezentanţi ai factorilor interesaţi în gospodărirea resurselor de apă, din care trei au fost reprezentanţi ai ONG-urilor.

Planul de Managemnt Bazinal este principalul instrument de punere în aplicare a Directivei Cadru Apă 2000/60/ a Comisiei Europene şi are ca scop fundamentarea acelor măsuri, acţiuni, soluţii sau lucrări pentru obţinerea unei stări bune pentru ape. Obiectivele ţintă ale acestui plan se stabilesc pe o perioadă de 6 ani. Planul de Management conţine măsuri pentru atingerea acestor obiective ţintă.

“Primul Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Banat a inclus atingerea obiectivelor de mediu pe perioada 2009-2014, respectiv atingerea stării bune a tuturor corpurilor de apă de suprafaţă şi subteran,  şi a constituit împreună cu celelalte 10 Planuri de Management ale Spaţiilor Hidrografice din ţară  Planul Naţional de Management.  În mod firesc, din anul 2015, acesta se reactualizează, acum fiind în curs de dezvoltare cel de-al doilea  Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Banat, care şi-a stabilit obiectivele pe perioada 2016-2021, respectiv acelea de conservare a stării bune pentru corpurile de apă care au atins obiectivele de mediu şi obiectivele de atingere a stării bune pentru corpurile la care s-au solicitat excepţii”, a spus directorul ABAB, Luci Ervin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *