Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara, Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii Voiteg şi Colegiul de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” din Timișoara au semnat un parteneriat în cadrul căruia au reuşit să primească, de la Ministerul Educaţiei Naţionale aprobarea pentru înfiinţarea primei clase de învăţământ profesional de stat în sistem dual după model german pentru mecanici agricoli, din vestul României.
Prima serie de 28 de elevi va începe pregătirea în această toamnă, urmând ca practica în fermele din vestul ţării să joace un rol esenţial. Mai exact, în primul an de şcoală, elevii vor avea face practică 20% din totalul orelor, în al doilea an – 60%, iar în al treilea an – 70%. “M-am preocupat îndeaproape să îi adun la masa dialogului pe toţi cei interesaţi de dezvoltarea acestui proiect. În acest context, vineri, 23 februarie, a avut loc o dezbatere la care au participat consulul Germaniei la Timişoara, Ralf Krautkrämer, preşedintele Clubului Economic German Banat, Peter Hochmuth, directorul DEULA Baden Württemberg, Rüdiger Heining, partenerulnostru – DEULA este un centru de pregatire similar cu al nostru de la Voiteg, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Timiş, ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara, ai Colegiului de Silvicutură și Agricultură “Casa Verde” din Timişoara,. De asemenea au fost fermieri şi agenți economici care produc şi comercializează maşini şi utilaje agricole”, a declarat directorul Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii Voiteg, Ciprian Fora.
Proiectul vine ca răspuns la nevoile fermierilor din partea de vest a ţării, care solicită de ani buni, forţă de muncă calificată. “Suntem mândri că am reușit să înființăm această clasă de învăţământ profesional de stat în sistem dual după model german pentru mecanici agricoli. Este un pas important pentru noi și pentru proiectele noastre viitoare. Cadrele noastre didactice sunt competente şi cu o experiență vastă în domeniu. Tocmai de aceea, consider că suntem echipa perfectă pentru realizarea unor proiecte de succes. Piața muncii are nevoie de oameni bine pregătiți, iar noi sperăm să ajungem în scurt timp principalul furnizor de forță de muncă înalt calificată, de adevărați profesioniști în acest domeniu al agriculturii”, a declarat rectorul USAMVB Timișoara, Cosmin Popescu.
Până acum, au fost încheiate contracte de practică cu 13 ferme din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Acestea le oferă elevilor posibilitatea de a se angaja, fie pe perioada vacanţei, fie după absolvirea şcolii.