Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a răspuns Mariei Grapini, în cazul Caracal

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a răspuns Mariei Grapini, în cazul Caracal

- in Locale, Politica, Stiri
0

Imediat după ce au avut loc crimele din Caracal care au zguduit România și o lume întreagă, europarlamentarul Maria Grapini din Timișoara i-a scris președintelui Parlamentului European, David Sassoli (foto), solicitându-i o poziție legată de problema traficului de persoane și, îndeosebi, de cea a traficului de minori.

Maria Grapini i-a prezentat lui David Sassoli implicațiile cazului Caracal și pericolul major pe care îl reprezintă flagelul numit trafic de carne vie.

Miercuri, 9 octombrie, președintele Parlamentului European i-a răspuns Mariei Grapini. Sassoli a informat-o că a transmis scrisoarea Comisiei LIBE.

Lupta împotriva traficului este cu siguranță o problemă importantă și o încălcare gravă a drepturilor omului asupra căreia Parlamentul European nu poate rămâne inactiv sau tăcut. Se referă la adulți și copii și are o componentă puternică de gen și este o crimă condusă de cerere, care are nevoie de o abordare holistică. Prin urmare, scrisoarea dumneavoastră a primit toată atenția mea și a fost transmisă comisiei LIBE, care a lucrat constant la această problemă pe baza Directivei privind combaterea traficului de persoane. Până la 12 septembrie, coordonatoarea anti-trafic, Myria Vassiliadou, a prezentat, de exemplu, Comisiei cel de-al doilea raport privind punerea în aplicare a directivei. În timp ce s-au înregistrat progrese în abordarea combaterii criminalității, alte lacune încă trebuie să fie completate, cum ar fi introducerea de sancțiuni pentru cei care folosesc cu bună știință serviciile victimelor traficului de persoane și mai multă atenție la nevoile victimelor copii”, scrie președintele PE.

În continuarea răspunsului, David Sassoli îi dă dreptate Mariei Grapini: „Aveți dreptate să subliniați că traficul de ființe umane poate avea loc și între statele membre ale UE, așa cum se arată clar în rapoartele Eurostat, cum ar fi cel mai recent „Colecția de date despre traficul de persoane din UE-2018”, dar, din păcate, și în interiorul statelor membre. Parlamentul European a solicitat de mai multe ori Europol să își intensifice activitatea în privința traficului de persoane. Este acum unul dintre domeniile prioritare ale criminalității Europol din cadrul ciclului de politici UE 2018-2021”.

În finalul răspunsului adresat europarlamentarului român, David Sassoli afirmă că “Parlamentul European va continua să ceară măsuri adecvate și durabile pentru a pune capăt impunității ca măsură esențială pentru combaterea traficului de persoane, pentru măsuri specifice genului și pentru păstrarea luptei împotriva acestei infracțiuni pe agenda UE”.

Maria Grapini: „Cer Comisiei, Consiliului și Parlamentului o unitate de măsură unică privind integritatea tuturor!”

Parlamentul European a dezbătut miercuri, 9 octombrie, în plenul de la Bruxelles, tematica standardelor privitoare la integritatea, etica și incompatibilitatea aleșilor și funcționarilor europeni. Europarlamentarul Maria Grapini a luat cuvântul, insistând pe cuvântul uniform și pe nevoia unei singure unități de măsură, în condițiile în care aceste noțiuni sunt, în ultimul timp, neglijate vizibil. Maria Grapini și-a justificat intervenția prin cele mai recente exemple publice europene, în care dubla măsură a fost din nou vizibilă și resimțită evident.

Avem nevoie de standarde uniforme privind integritatea, etica și incompatibilitatea pentru toți aleșii și funcționarii europeni! Trebuia să avem dezbaterea aceasta mai demult. Vorbim despre prevenția în conflictul de interese, integritate, etică și constatăm că există extrem de mare diferență între instituțiile europene: Consiliul spune că nu este încă pregătit să aibă o discuție pe tema asta, Comisia are alte reguli, Parlamentul alte reguli, fiecare stat are alte reguli…Vorbim de standarde comune? Cum să anunțe președinta Comisiei Europene echipa și după aceea să constatăm că ea nu este bună? Aceste verificări de integritate pentru propuneri de comisari trebuiau făcute înainte”, a spus Maria Grapini, in plenul Parlamentului European.

Europarlamentarul român a solicitat, în final, tratament egal și nediscriminatoriu. “Este foarte important nu numai să avem un cod și măsurile aferente, ci să știm și cum le punem în aplicare. De aceea, cer Comisiei, Consiliului și Parlamentului să avem o unitate de măsură unică pentru analiza integrității celor care lucrează în instituțiile europene, pentru analiza integrității tuturor!”, a conchis Maria Grapini.
Gh. M.