Presedintele Iohannis prezent la Timisoara pentru a marca 30 de ani de la Revolutia Romana

Presedintele Iohannis prezent la Timisoara pentru a marca 30 de ani de la Revolutia Romana

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Președintele României se află, în această seară, la Timișoara, unde a participat la o serie de acțiuni organizate cu ocazia marcării a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Astfel, în jurul orei 17.00, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Revoluției Române, aflat în Cimitirul Eroilor, fiind însoțit de primarul Nicolae Robu, de parlamentari, precum și de europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Apoi, președintele României s-a deplasat la sediul Primăriei Timișoara, unde a avut o discuție scurtă cu reprezentanți ai autorităților locale. De acolo, Klaus Iohannis a venit pe jos la Catedrala Mitropolitană, unde a participat la slujba de pomenire a eroilor Revoluției. La finalul slujbei, mitropolitul Banatului i-a propus președintelui României să se gândească pentru a consacra “o zi închinată Revoluției Române. S-ar putea să spună unele persoane că sunt prea multe sărbători. Nu sunt prea multe, pentru că eroii Revoluției și-au dat viața pentru noi. Vă lansez această idee, sfătuiți-vă cu cei apropiați pentru a putea avea o zi a dezrobirii conștiinței românești. Vă ofer o carte în care să semnați care va fi acea zi“.

Președintele Klaus Iohannis a luat decizia de a se deplasa tot pe jos de la Catedrală până în fața Operei Române, unde a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluției și a aprins o candelă. Președintele României a susținut un discurs de aproape 20 de minute pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, în care a atras atenția asupra faptului că cei vinovați de crimele comise acum 30 de ani nu au fost nici până în prezent pedepsiți.

Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor. Responsabili pentru crime. Responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor. Responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri. Dar, în același timp, un adânc sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat. Această datorie neîmplinită a Justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale“, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat și faptul că “asumarea corectă a faptelor Revoluției din Decembrie 1989, precum și condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă pași extrem de importanți în apărarea amintirii eroilor noștri, precum și pentru împiedicarea unor deghizări meschine a celor care profită de trecerea timpului și, implicit, de diluarea memoriei colective. A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluție anticomunistă este un act rușinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”.

Apoi, Klaus Iohannis a participat la spectacolul de balet Revolta, inspirat de evenimentele petrecute în decembrie 1989.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *