Presedintele CJ Timis, Calin Dobra: “Nici o primarie nu va avea un buget mai mic decat anul trecut”

Presedintele CJ Timis, Calin Dobra: “Nici o primarie nu va avea un buget mai mic decat anul trecut”

Consilierii județeni din Timiș au fost convocați vineri, 22 martie, la o ședință extraodinară. Aleșii județeni au avut de aprobat un singur proiect de hotărâre care prevede repartizarea sumelor din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019.

Astăzi am avut un proiect de hotărâre prin care am aprobat modul de calcul și bugetele alocate unităților administrativ teritoriale, cotele din impozitul pe venit și din TVA, ce se alocă de fapt pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru funcționalitate. Aici discutăm de noul sistem de calcul și pentru prima oară la nivel național cota din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrațiilor locale. Și anume, 60% la nivelul primăriei de pe raza căreia se colectează, 15% merge la nivelul Consiliului Județean, 17,5% la Consiliul Județean cu specialiști de la Direcția de Administrație Județeană a Finanțelor Publice pentru distribuție din nou primăriilor pentru echilibrare, iar 7,5% către Consiliul Județean tot la primării pentru proiectele de investiții”, a spus președintele CJT, Călin Dobra.

Șeful CJT, Călin Dobra spune că nici o primărie din Timiș nu va avea un buget mai mic decât anul trecut. Timișul depășește plafonul de 275 de milioane de lei cu aproape 60 de milioane de lei, care se redistribuie la nivelul județului.

Conform legii bugetului de stat, la nivelul comunelor este luat numărul populației la 1 ianuarie 2018 și au 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puțin de două milioane. La nivelul orașelor nu mai puțin de șase milioane, la nivelul municipiilor nu mai puțin de 12 milioane, iar la nivelul Consiliului Județean 450 de lei pe cap de locuitor, dar maxim 275 de milioane de lei. Astea sunt plafoane pe care majoritatea primăriilor le depășesc și mai apare încă un criteriu, dacă prin toate aceste cote și sume din TVA bugetul este mai mic decât cel din 2018, se alocă tot din TVA pentru a ajunge cel puțin la nivelul anului 2018. Concluzia este că nici o primărie nu va avea buget mai mic decât bugetul de anul trecut”, a mai spus Dobra.