Premieră naţională: Conferința Internațională a Culturilor Dunărene, la Timişoara

Premieră naţională: Conferința Internațională a Culturilor Dunărene, la Timişoara

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Cea de a II a ediție a Conferinței Internaționale a Culturilor Dunărene, intitulată Regiunea dunăreană – Fluviul ca experiență a debutat joi, 25 iunie, la Timişoara.

Timişoara este primul oraș românesc ce are șansa de a organiza acest eveniment de anvergură. Întrunirea are ca scop implementarea unor rețele de comunicare consolidate, menite să genereze noi proiecte comune.  Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi Titu Bojin, peşedintele CJT, au amintit că deşi capitala Banatului nu este riverană Dunării, totuşi prin canalul Bega se poate face legătura cu fluviul, aşa cum fost în urmă cu mai mulţi ani. Bojin a explicat că acum se lucrează la Nodul Hidrografic Sânmihaiu Român, pentru ca vapoarele să poată trece mai departe spre Dunăre. „E un proiect de suflet al meu şi sunt convins că şi al domnului primar şi al celor care păstoresc destinele judeţului, pentru a reuşi să ne unim şi pe apă cu ceea ce înseamnă cultura dunăreană”, a declarat Bojin.  Bega este navigată, dar va trebui făcută navigabilă. De aceea primăria va cumpăra 7 vaporete. „Credem în şansele noastre de a câştiga titlul de Timişoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Credem că şansa numărul unu ne va aparţine. În acest oraş reuşim să trăim într-o armonie exemplară alături de oamenii care ne deosebim prin limba maternă, prin cultura de care aparţinem, prin credinţa religioasă, dar ne respectăm unii pe alţii împărtăşind fiecare ce avem bun către ceilalţi şi de la ceilalţi către noi şi împreună facem să avem un oraş în care ne e drag să trăim. Timişoara este într-o dinamică deosebită. A şi fost categorisit ca cel mai dinamic oraş din România, de revista Forbes şi aceasta se datorează tuturor celor care trăim aici”, a spus Robu.

„Lumea este obişnuită să privească Dunărea ca pe ceva care desparte, în realitate de-a lungul istoriei Dunărea mai mult ne-a apropiat. A fost un spaţiu de confluenţă culturală de la creştinism. Sunt tentat să văd Dunărea ca pe un coridor cultural care i-a apropiat pe oameni”, a declarat prof. dr. Adrian Cioroianu, istoric. „Astăzi cultura are o mult mai mare importanţă decât suntem obişnuiţi să îi acordăm. Faptul că se discută aici problema culturilor dunărene înseamnă o cumunicare mai bună între ţări şi găsirea punctelor care ne leagă.  Avem o mare nevoie de o apropiere în Europa Centrală şi de Est, astfel să ne găsim un trend comun între naţiuni şi comunităţi să ne putem reprezenta la nivelul Uniunii Europene”, a precizat prof. dr. Victor Neuman, directorul Muzeului de Artă Timişoara.

Cei prezenţi au reiterat faptul că Timișoara este locul ideal pentru desfășurarea Conferinței Internaționale a Culturilor Dunărene datorită profilului său multi – și intercultural, care reproduce, la scară mică, modelul Europei de astăzi. La fel ca edițiile anterioare desfășurate cu succes la Ulm, în 2013, respectiv la Novi Sad, în 2014, conferința de la Timișoara își propune intensificarea dialogului cu privire la politicile culturale și dezvoltarea rețelelor internaționale, fiind un demers eficient în vederea consolidării stabilității europene.
Gh. M.