PREMIERĂ! Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara operează din fotoliu cu un robot de 1,5 milioane de euro, unic în Europa de Est. Ce pacienţi vor beneficia de astfel de intervenţii chirurgicale

PREMIERĂ! Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara operează din fotoliu cu un robot de 1,5 milioane de euro, unic în Europa de Est. Ce pacienţi vor beneficia de astfel de intervenţii chirurgicale

- in Locale, Sanatate, Stiri
0
medici spital timisoara

La Spitalul Judeţean Timişoara se operează ca-n Occident, din această săptămână. Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” a reuşit, printr-un proiect european în valoare de patru milioane de euro, să cumpere un robot chirurgical de ultimă generaţie, unic în Europa de Est. Echipamentul medical de înaltă tehnologie şi performanţă a fost testat, în această dimineaţă, pentru prima oară.

O femeie de 67 de ani, diagnosticată cu cancer de rect, a fost primul pacient din Timişoara care a fost operat cu robotul. Medicii de la Clinica II Chirurgie, în care a fost instalat aparatul medical, au fost ajutaţi în timpul intervenţiei chirurgicale de profesorul Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

“Robotul DaVinci are vedere tridimensională, un capăt manipulat care reproduce mişcările unei mâini umane. Cu ajutorul acestui robot, disecţiile în spaţii restrânse se fac cu mai mare uşurinţă, deci rezultă gesturi mai precise. Chirurgul este mai relaxat şi mai odihnit pentru că stă frumos pe un scaun în timp ce operează, iar tremurul natural al mâinii este eliminat prin chirurgia robotică. Acest robot permite realizarea de operaţii de mai mare fineţe”, a declarat, astăzi, profesorul Irinel Popescu.
robot davinci

Conducerea Spitalului Judeţean Timişoara se laudă cu faptul că acest robot chirurgical reprezintă cel mai important proiect medical din ultimii 20 de ani din România. “Timişoara a ajuns pe podium alături de alte oraşe din România care realizează chirurgie robotică. Două echipe de medici au participat la stagii de pregătire la Strasbourg, pentru că este foarte important să înveţi să lucrezi pe acest robot”, a precizat Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.

Din păcate, statul român nu sprijină chirurgia robotică, aceasta fiind şi extrem de scumpă. Totuşi, medicii timişoreni au găsit soluţia pentru a face rost de instrumentarul de unică folosinţă de aproximativ 6.000 de euro necesar pentru o singură operaţie: tot fondurile europene. Medicul Lazăr Fulger, şeful Clinicii II Chirurgie, estimează că vor putea realiza una, două operaţii cu robotul pe săptămână.

Robotul chirurgical a costat 1,5 milioane de euro şi va fi folosit, în special, pentru intervenţiile chirurgicale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancere pelviene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *