PREMIERĂ la Timișoara. MONOPOLUL Linde a fost SPART pe piața azotului lichid

PREMIERĂ la Timișoara. MONOPOLUL Linde a fost SPART pe piața azotului lichid

- in Economie, International, Slider, Stiri
0

De mai bine de o lună, la Laboratorul de Energii Regenerabile – Fotovoltaic din cadrul INCEMC – Timișoara, a fost pusă în funcțiune instalația de producere a azotului lichid. Generator de azot lichid LNP40 (Cryomech – SUA) poate produce peste 40 litri de azot lichid pe zi folosind tehnologia de criogenare Gifford – McMahon. Sistemul este alimentat cu azot gazos produs de un generator de azot gazos Oxywise, de producție slovacă. Minus 196 grade Celsius este temperatura azotului lichid.

 „Sistemul produce azot gazos de înaltă puritate și azot lichid. Avem nevoie atât de azot sub formă gazoasă cât și de azot lichid pentru buna funcționare a echipamentului de cercetare din dotarea laboratorului. Până acum o lună cumpăram atât azotul gazos cât și azotul lichid de la «Linde» la prețuri deloc neglijabile. Avem un necesar de aproximativ 50-60 de litri de azot lichid pe lună la laborator și de până la 150 litri pe lună pentru tot institutul. Cum instalația noastră produce 1.200 litri azot lichid pe lună putem asigura necesarul și pentru alte entități care utilizează tehnologii criogenice (n.r. spitale, unități de cercetare și învățământ superior, etc.). Azotul gazos, din considerente de îmbuteliere este pentru – uz intern-, limitat pentru utilizarea la echipamentul din cadrul laboratorului”, spune Ștefan Novaconi cercetător în cadrul Laboratorului de Energii Regenerabile – Fotovoltaic.

 „Azotul produs de noi – costă puțin, foarte puțin, asta apostrofând o reclamă TV. Energia necesară funcționării instalației este gratuită, fiind furnizată de cei 1200 de metri pătrați de panouri fotovoltaice on-gridd ale laboratorului. Pe lângă faptul că nu mai suntem dependenți putem oferii și colaboratorilor noștri „azotul” de care au mare nevoie. Sperăm să dezvoltăm pe viitor, datorită acestei instalații și alte colaborări”, spune Ionel Balcu, directorul tehnic.

 În acest moment laboratorul dispune de aparatură pentru sinteze, analiză şi caracterizare a materialelor de ultimă generaţie, precum şi de facilităţi deosebite. Datorită acestui fapt, laboratorul este unic nu doar în ţară ci şi în partea de sud-est a Europei. Valoarea totală a proiectului POS-CCE „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională – „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră” este de 36.922.000,00 lei. Contribuția UE reprezintă 26.529.000,00, iar contribuția Guvernului României 3.471.000,00 lei.

Azot 2 (1)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *